Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boršč už jen pro bohaté. Rusům kvůli sankcím dramaticky zdražuje „pokrm chudých“, za týden i o 40 procent

boršč
boršč
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Boršč, polévka z červené řepy, charakterizuje Rusko jako máloco jiného. Ačkoli pokrm má svůj původ na Ukrajině, kde se ujal jako jídlo chudých. V Rusku těchto dní to však jídlo chudých rozhodně není. A jen tak nebude. Základní ingredience boršče dramaticky zdražují, a sice kvůli válce právě na Ukrajině a souvisejícím sankcím Západu.

Jen za posledních sedm dní zdražila cibule o více než osmnáct procent, zelí o skoro šestnáct. Citelně zdražuje také mrkev, samotná řepa, brambory nebo hovězí, což jsou další ingredience boršče. V některých oblastech Ruska si lidé za základní ingredience ikonického pokrmu připlatí třeba i čtyřicet procent, vypočítává agentura Bloomberg.

Z boršče se tak může stát pokrm pouze pro bohaté, neboť inflační spirála se v Rusku stále jen teprve začíná roztáčet. Přitom v éře Sovětského svazu patřil boršč k nejběžnějším, lidovým jídlům. V Polsku, kam se pokrm v dávných časech rozšířil též, dodnes užívají frázi „laciný jako boršč“, a to ve smyslu výrazu „levná cetka“. 

Témata:  boršč

Aktuálně se děje

5. prosince 2024 10:50

4. prosince 2024 9:54

3. prosince 2024 11:23

Fotovoltaika bez baterie: Úspory poloviční, potenciál nevyužitý

Rozmach udržitelných zdrojů elektrické energie má vesměs pozitivní dopady. Ale přináší i problémy v distribuční soustavě a také situace, kdy je elektřiny takový nadbytek, že její cena klesá do záporných hodnot. Taková situace nastává při splnění několika podmínek a zejména pak v době, kdy se sejde výroba elektřiny ze slunce a z větru ve stejnou dobu. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy