Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benzín je v Česku mimořádně dražší než v Itálii nebo ve Francii. Zatím zlevňovat moc nebude

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Benzin v Česku od minulého týdne mírně zlevnil, nafta dál zdražuje. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 42,82 koruny, před týdnem byl o tři haléře dražší. O 49 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,34 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

V příštích sedmi dnes lze počítat se stagnací, maximálně velmi mírným zlevněním benzínu a se stagnací cen nafty, případně jejím jen velmi mírným zdražením. Důvodem je stabilizace cen ropy na světových trzích a dokonce pokles korunové ceny velkoobchodně prodávaných paliv. Za poslední tři týdny například nafta prodávaná velkoobchodně na surovinové burze v Rotterdamu zlevnila po přepočtu do korun o více než šest procent. Čerpací stanice v ČR tak ztrácí opodstatnění jakéhokoli dalšího citelnějšího zdražování.

Stabilizace cen ropy je způsobena vyvažováním protichůdných tlaků. Tlak na zdražování představuje zejména rozhodnutí kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem od listopadu omezit produkci ropy o dva miliony barelů denně. Tlak na zlevňování naopak představuje hlavně obava z celosvětového útlumu ekonomiky a také ovšem obava z dopadu stále striktních covidových restrikcí a uzavírek v Číně, která je největším světovým dovozcem ropy. 

Čeští motoristé v současnosti nezvykle tankují benzín dráže než třeba ti italští, francouzští nebo chorvatští. Itálie, Francie nebo Chorvatsko patří běžně k zemím, kde je benzín citelně dražší než v Česku. Důvodem nynější změny jsou daňové úlevy, které četné země EU zavádí v souvislosti s probíhající energetickou krizí. V Chorvatsku je navíc levnější i nafta, navzdory tomu, že v Česku zůstává nadále snížená spotřební daň z ní, na rozdíl od benzínu.

Témata:  benzin pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy