Automobilce Mercedes-Benz kvůli nedostatku čipů klesl odbyt o 30 procent

Automobilce Mercedes-Benz klesl odbyt ve třetím čtvrtletí meziročně o 30,2 procenta na 428.361 osobních vozidel. Dceřiná společnost firmy Daimler trpí podobně jako jiní výrobci aut nedostatkem automobilových čipů. Mercedes to uvedl ve svém dnešním sdělení a dodal, že s problémy počítá i v příštích čtvrtletích.

Ilustrační fotografie
reklama

Dvouciferný procentní pokles vykázala řada regionů včetně Německa, Evropy a Číny, která je pro firmu největším trhem. Prodej brzdí navzdory celosvětové poptávce a silnému růstu objednávek nedostatečné dodávky polovodičů. Ty se projevily především v září.

Nejvíce zákazníci poptávali modely Mercedes-Maybach a Mercedes-AMG a elektromobily na baterii. Odbyt plug-in hybridů a elektromobilů se zvýšil o 143 procent na 184.369 vozů.

Za prvních devět měsíců roku zvýšil Mercedes odbyt o 2,7 procenta na 1,59 milionu vozů. Náskok proti loňskému půlroku zatíženému uzavřením ekonomiky kvůli koronavirové pandemii se ale po třetím kvartálu výrazně snížil.

Automobilový průmysl nyní trápí nedostatek mikročipů, protože jejich výroba v mnoha asijských zemích musela být kvůli šíření covidu-19 přerušena. Část výroby se také přeorientovala na jiná odvětví. Automobilové koncerny v Číně i v Evropě včetně České republiky proto opětovně zastavují výrobní linky. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od 27. září na celý týden zcela přerušila výrobu ve všech třech svých závodech v České republice.

Protože poptávka převyšuje nabídku a dodavatelské lhůty jsou dlouhé, nemusejí výrobci podle agentury DPA skoro vůbec poskytovat slevy. Těží tedy z vyšších cen u nových i ojetých vozů.

Témata: Mercedes | auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky