Řecko zbankrotuje! Jak na tom můžete vydělat?

Krach Řecka je téměř jistý. Státy eurozóny si kladou tvrdé podmínky a pomohou mu, jen pokud je splní. A protože se o Řecko budou v následujících měsících zajímat jak ekonomové, tak politici, můžete na jeho krizi i slušně vydělat. Jak? Informuje o tom TÝDEN.cz.

reklama

Aby Řekové dostali slíbený balíček 110 miliard eur, musí podle požadavků ministrů financí EU nejprve prosadit tvrdé škrty a reformy. Agentura Standard&Poor's navíc minulý týden snížila rating Řecka na CCC, což je nejhorší výsledek ze všech zemí světa.

Bankrot země na jižním cípu Evropy se tak zdá neodvratný. Proto bude v následujících měsících v hledáčku většiny ekonomů, politiků a médií. Mnozí z nich nepochybují, že země zkrachuje. Jen není jisté, kdy k tomu dojde.

TÝDEN.cz ve spolupráci se serverem investicniweb.cz vypracoval modelovou situaci z roku 2015. Představte si, že euro již neexistuje - to je také jeden z možných důsledků krachu Řecka či Španělska. Jak investovat a vydělat na nově vzniklé situaci, kdy by měla každá země opět svou vlastní národní měnu?


1. Jistota německých dluhopisů

Německo je dlouhodobě nejsilnější ekonomikou v Evropě. A pokud by přestalo existovat euro, znovuzrozená marka by byla podle serveru investicniweb.cz nejsilnější měnou nejen na kontinentu, ale i na celém světě. Proto skrývá jistotu výdělku investovat do ní a nakupovat německé dluhopisy. Zase tak dobrá situace by to ale naopak nebyla pro německý export.


2. Zbavte se švýcarských franků

Švýcarsko je vhodným cílem, kam investoři nejčastěji ukládají své peníze. Země je stabilní, bez válek a její ekonomika roste. Jenže jakmile by se obnovila německá měna, bylo by nejlepší zbavit se franků a "vrazit" peníze do marky. Frank totiž ztratí na hodnotě.


3. Pryč z Bruselu

Brusel je centrem Evropské unie, shromažďují a scházejí se v něm nejvýznamnější politici a lobbisté z celého kontinentu. Město v poslední době prodělalo rozmach, vyrostlo v něm množství luxusních hotelů. Ale co se stane v modelovém roce 2015, kdy už nebude existovat euro?

TÝDEN.cz společně s investicnimwebem.cz předpovídá, že Brusel osiří. Lobbisté už nebudou mít důvod jezdit tam za obchody, finanční a politické dění se také přesune jinam. Proto bude Brusel, potažmo i celou Belgii, čekat odliv mnoha zaměstnanců. Investoři, kteří mají peníze uloženy v belgickém indexu, by tedy měli zbystřit.


4. Akcie cestovek? Jistota

Jestliže padne eurozóna, mnohé evropské ekonomiky posílí. A jiné, hlavně jihoevropské, hodně oslabí. Měny jižních států klesnou na hodnotě. To ale bude lákadlo pro turisty, pro něž bude výhodné vyrazit na dovolenou právě do těchto destinací. Cílem investic se zaručenou návratností by se proto měly stát evropské cestovní kanceláře. Podle serveru investicniweb.cz ceny jejich akcií raketově vzrostou.


5. Kupujte americký dolar

Jestliže Řecko zbankrotuje, Francie a Německo se podle serverů TÝDEN.cz a investicniweb.cz budou snažit co nejrychleji zbavit dluhů, které jim vznikly ve spojitosti s půjčkami této zemi. A velkou část dluhu pokrývají také Spojené státy americké. Po řeckém pádu by se otřásly také americké banky, proto by se investoři měli zbavit jejich dluhopisů. A využít své peníze k nákupu dolaru.

Témata: řecko | bankrot

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky