Ministři: Odmítáme vánoční komerční šílenství

Vánoční dárek by měl hlavně potěšit a jeho cena by neměla hrát hlavní roli. V anketě agentury Mediafax se na tom shodli ministři vlády Petra Nečase (ODS), kteří se zároveň postavili proti komercionalizaci Vánoc.

660
reklama

"Vánoce jsou podle mne hlavně obdobím klidu a pohody, je to čas, který strávím s lidmi, které mám rád. Nejsem přítelem vánočního komerčního šílenství, vytrácejí se tak zásadnější hodnoty, které v sobě tyto svátky nesou," uvedl pro Mediafax ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).
 
"Dárky vybírám vždy tak, aby opravdu dotyčné potěšily. A nemusí být ani drahé. Jsem totiž přesvědčen, že obdarovanému udělá radost i takový dárek, který jde opravdu od srdce k srdci," připojil se Vondrův stranický kolega, ministr zemědělství Petr Bendl. "Naštěstí mám takové přátele, kteří hodnotu dárku neměří cenou," oddechl si přitom.
 
Ani ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) není příznivcem vánoční nákupní horečky. "Se ženou i nejbližšími příbuznými se obdarováváme v průběhu celého roku. Výjimku samozřejmě udělám v případě svého rok a půl starého syna, který letošní Vánoce bude už vnímat, a dárky pod stromečkem mu udělají velkou radost," uvedl Chalupa.
 
Zatímco ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), který je vládním benjamínkem a teprve v lednu oslaví třicetiny, podle své odpovědi o dárky píše Ježíškovi, jeho straničtí kolegové jsou pragmatičtější. Vicepremiérka Karolína Peake pro Mediafax prozradila, že se s rozpočtem na dárky vejde do 10 tisíc korun, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský si žádnou částku nestanovil. "Každému pořídím vánoční překvapení podle toho, co mě, jak se říká, cvrnkne do nosu," uzavřel Jankovský.
 
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se k dotazům na dárky nevyjádřil. Není tak jisté, jestli by se s odmítnutím komerční stránky Vánoc od svých kolegů ztotožnil. Na jednu stranu je sice biřmovaným katolíkem, na stranu druhou mu předvánoční vysoké tržby obchodníků zajišťují nemalý přísun financí do státního rozpočtu v podobě odvedené DPH.

Témata: vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky