EET nebude zrušeno. Růst minimální mzdy přestane být zásadním tématem

„EET nebude zrušeno a málo pravděpodobné je i jeho omezení v příštích vlnách. Připravme se tedy na to, že dojde i na malíře pokojů a lékaře, sdělil Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnosti KODAP.

Ilustrační fotografie
reklama

Zintenzivní se příprava nového zákona o daních z příjmů. Stávající MF již má připraveny teze a práce na tom získají nový impuls. Je otázka, co se tím podaří získat a na koho to dopadne. Stávající úvahy totiž směřovaly spíše k přepracování systému než k velkým změnám výše daňového zatížení.

Růst minimální mzdy na nějaký čas přestane být zásadním politickým tématem. Šlo o hlavní téma levicových stran, které budou mít nyní slabé slovo. Vliv by na to mohlo mít snad jen to, co si případně vyjednají v koaliční smlouvě. 

Česká republika zintenzivní tlak na to, aby EU rozšířila u DPH tzv. "přenesenou daňovou povinnost" nebo aby zde ČR získala širší výjimku. V takovém systému dodavatel odvádí daň za svého odběratele. Je to administrativně složitější, ale méně náchylné k podvodům. 

Dále poroste administrativní zátěž. Prosazování tvrdé ruky státu bylo provázeno stále novými a novými administrativními povinnostmi. Politické síly, které zde chtěly živnostníkům a podnikům trochu ulevit nezískaly ve volbách podporu.“ 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky