Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nafta nejdražší v historii, benzin je na tom líp

Nafta nejdražší v historii, benzin je na tom líp

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu vyvíjely rozdílně, benzin Natural 95 zlevnil v průměru o nepatrné dva haléře na 34,88 Kč za litr, naopak nafta zdražila o sedm haléřů na 35,64 Kč za litr. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

"Příčinou byla kombinace klesajících průměrných cen na burze v Rotterdamu a oslabující koruny, která pokles cen na burze vykompenzovala. Výsledkem tak byla stagnace u našich čerpacích stanic," uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Cena ropy Brent v průběhu minulého týdne na světových trzích stagnovala. "Průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu pokračovaly v poklesu. Zcela zásadním faktorem posledních týdnů je ovšem kurz koruny vůči dolaru. Aktuální vývoj není českým motoristům nakloněn. Koruna dále oslabovala, což bude tlačit i na ceny u našich čerpacích stanic. V následujících dnech bychom se měli dočkat mírného zdražení, které se projeví především v případě benzinu," očekává analytik. Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Jihočeském kraji (34,27 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (35,43 Kč). Právě v Jihomoravském kraji se však ceny benzinu nejvíce snížily (o 16 haléřů), naopak nejvíce vzrostly v Pardubickém kraji (o 13 haléřů).

V případě nafty patří první místo Královéhradeckému kraji (35,28 Kč), nejdražší je Jihomoravský kraj (36,11 Kč). Nejvíce se ceny snížily v Moravskoslezském kraji (o tři haléře), naopak nejvíce vzrostly v Olomouckém kraji (o 17 haléřů).

Meziměsíčně Natural 95 zdražil v průměru o šest haléřů, diesel o 79 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,51 Kč (11,19 %), nafta o 5,02 Kč (16,39 %).

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy