Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč a jak investovat do vzdělání?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Investice do vzdělání je opodstatněná z mnoha pádných důvodů. Je vkladem do života, dlouhodobou a jistou investicí, a navíc často sama generuje další příjmy. Dobré nakládání s penězi neznamená minimalizaci výdajů, ale promyšlený a dlouhodobě plánovaný vztah výdajů a příjmů. A cílené investování do vzdělání má v takovém plánu své pevné místo. Protože se mnohonásobně vyplatí.

Vzdělání je vkladem do života, jděte do něj

Kvalitní vzdělání, ať už se jedná o školy, školení kurzy či zahraniční stáže, je pro každého bez ohledu na věk velkým vkladem do dalšího života. Ať už se jedná o hobby či start nové kariéry, vzdělání se nikdy neztratí. Zejména zahraniční stáže rozšiřují obzory a zvyšují kvalifikaci. Proto, máte-li sami, ve škole nebo v zaměstnání takovou možnost, využijte ji.Vzdělání je dlouhodobá investice, vyplatí se

Běžné měsíčních a roční výdaje je vhodné financovat z běžných příjmů. Pokud však výdaje mají za cíl nastartovat kvalitativní posun či novou etapu s delším horizontem působení, je smysluplné uvažovat o financování úvěrem.

„Zlaté pravidlo nakládání s penězi zní: Rozumné je splácet věci nejdéle tak dlouho, jaká je jejich životnost. V tomto ohledu je investice do vzdělání volbou velmi jistou a jednou z nejvhodnějších. A pokud zvolená forma vzdělání s sebou nese náklady, které nelze pohodlně financovat z běžného rozpočtu, vyplatí se půjčka a rozložení finanční zátěže v čase,“ radí Hana Drápalová ze Sberbank.Práci vybírejte i podle možností rozvoje

Vzdělávání v žádném případě není jen otázkou povinné školní docházky. V ideálním případě se jedná o celoživotní proces vzdělávání a následného karierního a profesního rozvoje. I při volbě zaměstnání je vhodné myslet na to, jaké možnosti dalšího rozvoje a vzdělávání práce přinese. A když vaše zaměstnání takovéto možnosti nenabízí nebo vám jejich nabídka nestačí, poohlédněte se sami po nějakém kurzu či školení. Může se jednat o zvýšení počítačových znalostí, zvládnutí nového grafického programu, jazykový kurz.

Preferujte kurzy zakončené certifikátem

„Pro další snadné prokázání získaných vědomostí je vhodné preferovat kurzy a školení zakončené oficiálním certifikátem. Vhodným příkladem je tzv. „počítačový řidičák“ – kurz ECDL, který je po celém světě uznáván jako potvrzení dosažených počítačových dovedností,“ říká Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas.

Vzdělání vám investici vrátí

V neposlední řadě můžete vzdělání využít pro zajištění dalších příjmů. Může vám přinést postup v práci nebo další příjmy mimo obor zaměstnání. Každopádně vzdělání se vyplatí. Ale posuzovat vhodnost vzdělání jen podle toho, jaké přinese další příjmy, by bylo samozřejmě krátkozraké.

Témata:  lidé ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.