Švýcaři chtějí rekordní minimální mzdu, 450 korun na hodinu

Švýcarské odbory údajně sehnaly dostatek podpisů k tomu, aby dosáhly vyhlášení referenda o minimální mzdě. Ta by měla dosahovat 450 korun na hodinu.

reklama

Švýcarsko dosud bylo jednou ze zemí, kde panovala ve stanovování minimální mzdy svoboda mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Minimální mzdy se, podobně jako například v Německu, stanovovaly dohodou odborů s každým konkrétním zaměstnavatelem. To však možná skončí.

Odboráři totiž chtějí vyhlásit referendum o jejím stanovení na 25 franků za hodinu, což je v přepočtu 450 korun. Při 40hodinovém pracovním týdnu by tak byla minimální mzda stanovena na 72 tisíc korun měsíčně.

Odboráři již údajně získali 100 tisíc podpisů nutných pro vyhlášení referenda, kterému by tak nyní již nemělo nic bránit.

Takto stanovená minimální mzda by byla relativně vysoká nejen na naše poměry, ale i na poměry tamní. Ještě v roce 2009 byla průměrná mzda kolem 5000 franků. Minimální mzda se přitom má zvednout na 4000 CHF. V sousední Francii je zákonem stanovené minimum ani ne poloviční.

Minimální mzda je z ekonomického pohledu poměrně kontroverzní veličinou. Zatímco jedni na ni zdůrazňují sociální ohled a nemožnost výplaty extrémně nízkých mezd, jiní ji naopak zavrhují z toho důvodu, že zvyšuje nezaměstnanost a to právě u nejhůře placených skupin. Patrné je to zejména, je-li mzda nastavena příliš vysoko. Jak zareagují ekonomické subjekty ve Švýcarsku, bychom se mohli přesvědčit, pokud nové nařízení referendem projde.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky