Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jako neřízená střela? Co čekat, když se stane nečekané

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Americké akcie už dobrý týden klesají, dolar se vůči euru po nedávném výletu pod 1,09 znovu vrátil nad 1,11 a index „strachu” VIX zase na hodnoty neviděné od Brexitu. Příčina je jedna a společná: průzkumové přiblížení se Donalda Trumpa ke své demokratické soupeřce. Investoři zcela evidentně nechtějí opakovat červen letošního roku, kdy (ač průzkumy byly těsné) nebraly možnost britského vystoupení z Unie příliš vážně. Informuje Martin Lobotka, hlavní analytik Consequ.

Co tedy očekávat, pokud se stane neočekávané – a příštím prezidentem bude Trump, který slibuje, že pokud vyhraje, bude to „Brexit krát deset“? První tržní reakce bude asi velmi nervózní: Clintonová je vnímána jako nositel kontinuity a pokračovatel starých pořádků, Trump jako neřízená střela, kterou vyslala do vzduchu doposud přehlížená a tichá, no o to víc rozzlobená masa lidí. V případě jeho vítězství tak lze čekat minimálně krátkodobý výprodej amerických aktiv, a to jak akcií (kvůli protekcionismu), tak, byť v menším rozsahu, dluhopisů. Dolar proti euru v takovém případě lehce znovu navštíví 1,15. V reálné ekonomice se samozřejmě nic nestane – ostatně, ani Británie, kde důvodů pro rychlé zeslábnutí ekonomika bylo více, se ve 3. čtvrtletí ekonomicky nepropadla, když naopak o solidního půl procenta vzrostla.

Z delšího hlediska to však – na rozdíl od Brexitu, kde více bude trpět Británie – bude v případě vítězství Trumpa Evropa, která pocítí efekt „trumpismu“ více. Zaprvé, Evropa je jako celek mnohem otevřenější světovému obchodu (Německo je druhý největší světový exportér) a jakýkoliv příklon k protekcionismu, vedený Spojenými státy, se jí dotkne nejpříjemněji než USA. Zadruhé, případné oslabení severoatlantické aliance, které s Trumpem v Bílém domě hrozí mnohem více než s Clintonovou, má – s expansivním Ruskem a rozbitým Blízkým východem na zápraží -  znovu (alespoň potenciálně) větší dopad na Evropu než na USA. Zatřetí, po Brexitu by vítězství Trumpa zasadilo další rána kreditu liberálních demokracií a posílilo nejenom jejich autoritativní, neliberální modelové protějšky, ale i anti-systémové sily v Evropské unii. Přitom právě v EU nás v příštím roce čekají volby ve dvou podstatných zemích, jejichž podpora je klíčová pro celý evropský projekt: v Německu a ve Francii.

Problém je však hlubší. Totiž –  i pokud vyhraje volby Clintonová a establishment se tak kulce v podobě Trumpa vyhne, problém nezmizí. Milionovou otázkou pak bude, kde a jakým způsobem se 50 milionů rozzlobených Američanů projeví. Protože, zdá se, na otázku, co s tím, aby rozzlobení nebyli, udělat, nikdo z kandidátů žádnou odpověď nemá. 

Témata:  USA EU volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.