Závazky českých domácností? Každý z nás dluží 104 049 korun

Zadlužení domácností na konci září dosáhlo 1,097 bilionu korun (na konci srpna činilo 1,092 bil. Kč), zadlužení podniků vzrostlo na 947,7 miliardy korun (v srpnu 939,4 mld. Kč). V pondělí o tom informovala Česká národní banka (ČNB).

660
reklama

Meziročně se zadlužení domácností zvýšilo o 58,7 miliardy korun (+5,65 %). Na každého obyvatele České republiky tak připadá dluh ve výši 104 049 korun.

Zadlužení podniků je meziročně vyšší o 47,4 miliardy korun (+5,2 %).

„Mírný růst zadluženosti českých domácností je zcela v souladu s vývojem ekonomiky i vývojem cenové hladiny. Pokud navíc přihlédneme ke spíše klesajícím cenám nemovitostí, je vidět, že se bankám daří poskytovat úvěry navzdory nejisté hospodářské situaci,“ okomentoval výsledky Petr Kříž, partner a odborník na bankovnictví ze společnosti PwC Audit.

Podmínky úvěrů podnikům jsou podle Kříže opět o něco přísnější, podniky však mnohem pečlivěji zvažují, zda si vezmou nový úvěr. „Uvědomují si, že zdravé finanční toky budou v následujících měsících a letech nezbytnou podmínkou přežití, a také významným kritériem při žádosti o externí financování,“ doplnil.

ČNB poskytuje statistiku o zadlužení domácností a podniků každý měsíc v rámci národního měnového přehledu. Ten se odvozuje z bilancí finančních institucí, které kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v České republice, obsahují také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Témata: dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky