Nafta v EU zlevnila o korunu. Česko stále patří k levnějším zemím

Vývoj uplynulých měsíců na trhu s ropou se začíná pomalu projevovat v cenách pohonných hmot. Cena ropy v poslední době poklesla na úroveň letošního dubna, díky čemuž pohonné hmoty zlevňují již několik týdnů v řadě. „Dle aktuálních údajů Evropské komise ze začátku srpna zlevnila motorová nafta ve všech státech EU s výjimkou Dánska a Bulharska. Pokles cen nafty napříč EU činil v průměru 1 Kč/l,“ přibližuje situaci Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která pravidelně analyzuje vývoj cen nafty v EU.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Ceny motorové nafty na začátku srpna poklesly ve všech státech EU s výjimkou Dánska a Bulharska. Pokles činil v průměru 1 Kč/l.
  • V České republice klesla cena jen o 37 haléřů. Ceny v Česku a ve všech sousedních státech však zůstávají stále pod celoevropským průměrem.
  • Nejdražší nafta v rámci celé EU je ve Velké Británii. Tamější cena 35,94 Kč/l je téměř o polovinu vyšší než na nejlevnějším trhu, kterým je s 24,56 Kč/l Lucembursko.

Rovněž v České republice zaznamenáváme pozvolný pokles cen pohonných hmot. Zlevnění nafty je ve srovnání s EU v Česku aktuálně podprůměrné a srovnatelné s poklesem v Polsku. V obou zemích nafta na začátku srpna zlevnila o 37 haléřů na litr. Jedná se o nejnižší pokles průměrných cen ze všech států sousedících s Českem. Naopak data Evropské komise ukazují, že největší pokles cen u našich sousedů nastal v Německu (−1,29 Kč/l). Ceny klesaly nadprůměrně i na Slovensku (−1,15 Kč/l) a v Rakousku (−1,07 Kč/l).

Ceny v Česku a ve všech sousedních státech ovšem i nadále zůstávají pod celoevropským průměrem. „Nejnižší ceny nafty u našich sousedů jsou v Polsku, kde za litr zaplatíme 25,48 Kč, což je o 2,5 Kč/l nižší cena než u nás. Hladina cen v Česku, Rakousku a na Slovensku se od sebe výrazně neliší. V Německu si naopak připlatíme o 1,13 Kč za každý natankovaný litr,“ dodává Damir Duraković. Nejdražší nafta v celé EU je ve Velké Británii, kde se tankuje za 35,94 Kč/l. Taková cena je téměř o polovinu vyšší než v Lucembursku, které je s cenou 24,56 Kč/l nejlevnějším trhem EU a ve srovnání s Velkou Británií je zde nafta levnější o 11,30 Kč/l.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky