V Česku zkrachuje až 1870 firem

V České republice dojde k nárůstu počtu bankrotů. V letošním roce, celkem by mohlo zkrachovat až 1870 společností.

reklama

Vyplývá to z nejnovější studie celosvětové úvěrové pojišťovny Euler Hermes zveřejněné v pondělí. Podle studie není ideální výhled ani do roku 2012, kdy sice studie předpovídá už pětiprocentní pokles, nicméně se očekávají problémy zejména v některých odvětvích.

"Týká se to zejména stavebnictví, nejistá je ale perspektiva i ve výrobě oceli. Také v sektoru spotřebního zboží a elektroniky je konkurence vysoká a odbyt stagnuje. V roce 2008, kdy na Českou republiku krize začala doléhat, bylo zaznamenáno paradoxně nejméně bankrotů od roku 1996 a to jen 1110 případů," poznamenal člen představenstva společnosti Euler Hermes Čescob Hynek Rasocha.

Podle studie má však Česká republika obecně vcelku dobré vyhlídky do budoucích let. Velkou výhodu má v obchodních aktivitách s tradičně silným západním sousedem. Do hlavního motoru růstu v eurozóně Německa putuje 32 procent českého exportu. Další výhodou Česka je podle studie relativně nízká nezaměstnanost (7,4 procenta v roce 2010) ve srovnání se sousedy patřícími do eurozóny (10,1 procenta) a v relativně nízké výši veřejného zadlužení (40 procent HDP v roce 2010). "Klíčový pro další vývoj naší i evropské ekonomiky tedy může být tedy zejména rok 2012 a celková výkonnost našich hlavních evropských exportních partnerů," dodal Rasocha.

Témata: bankrot | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky