Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vypijí nejvíce instantní kávy v Evropě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Celosvětová produkce a spotřeba kávy se za poslední dekádu několikanásobně zvýšila. I v Česku lze sledovat stoupající trend spotřeby kávy. Které kávě Češi a Slováci holdují nejvíce? A Kolik jí vypijí? Mezinárodní organizace pro kávu (International Coffee Organization) již dvacet let mapuje trendy v produkci, spotřebě a vývoji cen kávy, a v jejích pravidelně zveřejňovaných statistických dokumentech je stoupající trend spotřeby patrný. Češi spotřebovali za rok 2011 3,26 kg kávy na osobu, v minulém roce to bylo už 5,4 kg.

Z čísel mapujících dovoz kávy za rok 2013 vyplývá, že obyvatelé České republiky holdují rozpustné kávě nejvíce ze všech zemí Evropy. Za loňský rok bylo do Česka importováno 34 940 480 kg instantní kávy, pražené kávy 18 430 380 kg a nepražených kávových zrn 17 622 120 kg. V Evropě je v celkovém množství importované rozpustné kávy před Českou republikou pouze Ukrajina, do které se za uplynulý rok dovezlo 50 164 440 kg. Po přepočtu celkového množství na osobu ovšem vyplývá, že do ČR se doveze 3,3 kg/os/rok, kdežto na Ukrajinu pouze 1,1 kg/os/rok, což dělá z České republiky evropský unikát. Naopak, nejméně holdují rozpustné kávě ve Francii, import rozpustné kávy na osobu odpovídá množství 0,05 kg za rok.

„Stále více Čechů si rádo vychutnává kvalitní kávu. V domácím prostředí dávají přednost kávě instantní, naopak v kavárnách vyhledávají kvalitnější produkt než ten, který si mohou uvařit doma. Téma kávy a baristiky zajímá stále více lidí. Na druhou stranu si myslím, že ve většině českých domácností právě instantní káva nahradila dříve obligátního „turka“, což zvýšilo její spotřebu. Všeobecný fakt, že se káva v Česku pije stále více, potvrzuje i návštěvnost kaváren. Počet hostů v našich kavárnách meziročně vzrostl o 18 %,“ uvádí k přehledu konzumace kávy ředitel společnosti CrossCafe original Luboš Martínek.

Co se celkové spotřeby kávy v Evropě týče, jsou Češi průměrnými konzumenty. Každý Čech v loňském roce zkonzumoval 5,4 kg kávy, stejné množství připadalo i na jednoho Slováka. Z našich sousedů spotřebují nejméně kávy Poláci 2,2 kg. Němci (6,3 kg) a Rakušané (8,3 kg) naopak spotřebují kávy více. Jedničkou ve spotřebě kávy v Evropě je s velkým náskokem Finsko. Na jednoho obyvatele tam připadá spotřeba 11,4 kg kávy za rok.

Témata:  Káva

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.