Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo má zájem na likvidaci Klokánků? Toto naznačil místopředseda lidovců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vláda se před několika dny shodla na tom, že Fond ohrožených dětí (FOD) nedostane zvláštní dotaci, která by umožnila záchranu Klokánků. Ne všichni s tím ale souhlasí. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek, podle kterého za celým rozhodnutím může být víc, než se na první pohled zdá.

„Není metr jako metr! Někomu se za 'špatné hospodaření a chybná ekonomická rozhodnutí' dostane pomoci (finanční), jiný je za stejných výtek trestán, až likvidován," upozorňuje na svém blogu na serveru iDnes.cz Bartošek, který přiznává, že mu není jasné, podle jakých kritérií je rozhodováno. Připomíná, že kromě „likvidace Klokánů" naopak stát „zachránil" motocyklové závody Grand Prix v Brně.

Poslanec sice podle svých slov chápe, že Grand Prix může mít přínos pro celou zemi, a proto se na pomoci shodl stát, kraj i město. Není mu ale jasné, proč raková shoda nepanuje i v případě Klokánků, které se podle něj do dluhů dostaly kvůli legislativním rozhodnutím státu.

„Na první pohled jsou dlužné částky FOD děsivé, alarmující, ale otázkou je, kde hledat skutečného viníka? A tak se v této souvislosti a nad rámec toho všeho ptám: Jak je možné, že na záchranu motorkářského závodu peníze jsou a v případě poskytování kvalitní péče o děti v nouzi strkáme hlavu do písku a spíše hledáme řešení minimalistická?" zajímalo by Bartoška.

„Současné vedení ministerstva práce a sociálních věcí kladlo Klokánkům v posledních měsících řadu podmínek, na jejichž splnění závisela vůle k dalšímu jednání. Každá jednotlivá byla splněna! A přesto stát, respektive ministerstvo práce, neudělal jediný vstřícný krok vůči Fondu ohrožených dětí. Hrozí rozpad celé organizace. Hrozí ekonomický kolaps. Hrozí zánik," varuje lidovec.

Další otázkou, která pak podle Bartoška připadá v úvahu je – kdo může mít zájem na jejich devastaci a proč? „Před dvěma měsíci jsem popsal, že FOD překáží zavedení Norského modelu, který je byznysem pro doprovázející organizace pěstounů. Dnešní rozhodnutí mě jen utvrdilo, že jsem měl pravdu," dodává Bartošek.

Témata:  děti Fond ohrožených dětí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy