Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sladíte medem? Tak si připravte peněženky. Ceny půjdou nahoru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ceny medu podle včelařů půjdou nahoru. Přestože letos bude medu dostatek, včelaři se chystají zdražit. Důvodem je nejen to, že mnozí přišli o včelstva, ale i fakt, že u nás je med nejlevnější ze všech okolních zemí. Připlatit si budeme muset asi tak 30 až 40 korun za kilo.

Po loňské špatné snůšce jsou včelaři letos spokojeni. Zároveň ale většina z nich tvrdí, že musí zdražit. "Někteří včelaři se tak trošku stydí nebo mají obavu z vyšší ceny medu. Nemůžou ale donekonečna prodávat med za 120 korun," tvrdí zlínský včelař Josef Okál.

Včelí mor loni a letos na jaře ve Zlínském kraji zdecimoval až pětinu včelstev. Navíc současné ceny podle včelařů neodpovídají vynaloženým nákladům, času a úsilí.

Za kilogramovou sklenici lesního medu tak zřejmě už brzy zaplatíme i o čtvrtinu víc. Bude to kolem 150 korun za kilogram, příští rok předpokládám, že by si med zasloužil cenu kolem 180 korun za kilo," říká včelař Jiří Kalenda.

Roční spotřeba medu je u nás zhruba půl kilogramu na osobu. Jestli tedy zdraží na očekávaných 180 korun, každý z nás si připlatí zhruba dvacetikorunu.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.