Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovo horké léto: Bude se handrkovat o miliardy v rozpočtu

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Každoroční bitva o podobu státního rozpočtu pokračuje i v těchto parných dnech a bude trvat patrně celé prázdniny. Ministerstva, kraje i obce chtějí totiž na příští rok miliardy korun navíc a střetávají se tak s ministrem financí Andrejem Babišem. Ten chce udržet deficit rozpočtu na sedmdesáti miliardách korun.

Diskuze, debaty, spory. To k sestavování rozpočtu patří a letošní rok není výjimkou. Ministr financí Babiš počítá v roce 2016 s deficitem státního rozpočtu 70 miliard. Rozdělit plánuje bilion 139 miliard korun. Největší podíl z těchto peněz jde na provoz státu a to kolem 70 procent. Zbytek si pak rozdělí kraje a obce.

Nejvyšší navýšení peněz ze státního rozpočtu pravidelně požadují ministerstva a de facto celá státní správa. "V této chvíli je to 55 miliard rozdíl mezi představou ministerstva financí a jednotlivými rezorty. Je to více než minulý rok," upřesnil ministr financí Andrej Babiš.

Vyjednávání budou probíhat celé léto, takže je možné, že se konečná částka o něco sníží.

Co se týče krajů, tak jednání ministra financí a hejtmanů je zatím na mrtvém bodě. "V této chvíli žádná dohoda Babiš hejtmani neexistuje," řekl první červencový den jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Kraje počítají s tím, že z rozpočtu měly dostat o 3,5 miliardy korun víc. Peníze by krajům měla zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní. Dostaly by totiž větší podíl peněz z vybrané DPH. Ministr financí by chtěl platnost zákona odložit o rok.

Obce stejně jako kraje chtějí po ministru financí větší částku z vybraných daní také města a obce, ale boj o ni nejspíš nebude tak tvrdý. "Obce jsou pro mě příkladem pro stát," vysekl jim poklonu strážce státní kasy.

Diskuze o finální podobě rozpočtu bude trvat až do konce srpna a úředníci ministerstva financí budou mít pak další měsíc, než návrh zákona o rozpočtu předloží poslancům.  

Témata:  státní rozpočet Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy