Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystáte se do Chorvatska autem? Poradíme, kde se vyplatí cestou tankovat

Chorvatsko, ilustrační fotografie
Chorvatsko, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Čas dovolených přichází. A podle statistik cestovní agentury Invia volí Češi v roce 2015 nejčastěji Řecko (28 %), Turecko (12,5 %), Chorvatsko (11 %) a Itálii (10 %). Podle Invie Češi v tuto chvíli za dovolenou na letošní léto utrácejí v průměru 12 856 korun na osobu, což je o 426 korun více než loni. Oblíbené Chorvatsko ovšem vyjde zhruba na 8 131 korun. Ušetřit se přitom dá na dopravě. Jelikož lidé do Chorvatska jedou nejčastěji autem, představují pohonné hmoty výrazný náklad.

Rozdíly v cenách mezi jednotlivými zeměmi jsou horentní. Například ceny benzínu Natural 95 se podle aktuálních statistik Evropské komise liší například mezi Českem a Chorvatskem o 4,55 koruny na litr, to je tedy více než 200 korun na nádrž. Rozdíly v cenách jsou dány hlavně odlišným daňovým zatížením v jednotlivých státech. Chytrým rozložením tankování po cestě se dá výrazně ušetřit. „Při cestě do Chorvatska v současnosti udělají řidiči nejlépe, když motorovou naftu natankují v Rakousku. Ve Slovinsku si sice oproti ČR připlatí 1,40 koruny za litr, ale oproti Chorvatsku stále ušetří 20 haléřů na každém litru. Shrnuto – zatím se vyplatí tankovat hlavně v Rakousku a doplnit nádrž ve Slovinsku. Radost ovšem nebudou mít majitelé aut, které spotřebovávají benzín. Už v Rakousku si řidiči oproti Česku připlatí 2,24 koruny, ve Slovinsku dokonce 4,52 koruny a téměř stejná čísla budou na řidiče čekat i u pump v Chorvatsku,“ uvedl Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon. 

Ještě více vyskočí náklady za pohonné hmoty dovolenkářům, kteří by chtěli autem cestovat po krásách Itálie. Litr benzínu zde stojí 44,41 koruny a nafta se prodává za 40,66 koruny.

Na léto 2015 se zdvojnásobil zájem o dovolenou v Egyptě, Češi ovšem míří i do Albánie. Aktuální poptávce po first minute zájezdech na léto 2015 vévodí Řecko, které tvoří 28 % z celkového prodeje pobytů u cestovní agentury Invia. Druhou nejoblíbenější destinací je Turecko s 12,5% podílem na prodeji a třetí příčku zaujímá Chorvatsko, kam míří 11 % klientů cestovní agentury Invia. Češi v tuto chvíli za dovolenou na letošní léto utrácejí v průměru 12 856 Kč na osobu, což je o 426 Kč více než v loňském roce. Například pobyty do Řecka vyjdou průměrně na 14 367 Kč, pro Turecko je to 16 269 Kč, do Chorvatska pak činí průměrná cena prodaného zájezdu 8 131 Kč na osobu.

Témata:  pohonné hmoty Chorvatsko

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy