Naděje pro 3000 učitelů: Přes prázdniny už neskončí na pracáku

Ministerstvo školství v pátek podá návrh, který se razantně zastává všech učitelů. Zamezí tomu, aby učitelé pracovali na dobu určitou a o letních prázdninách se tak stali nezaměstnanými. Pak mimo jiné nemají nárok ani na podporu, protože nemají odpracovaných 12 měsíců v kuse.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Přes rok učí děti a na letní prázdniny se ocitnou na dlažbě anebo je potkáte jako brigádníky doplňující zboží v obchodě, nebo jak rozdávají letáky. Každý rok tento problém musí podle odborů řešit nejméně tři tisíce učitelů. Reálný počet sezonních pedagogů bude možná ještě vyšší. "Řada učitelů z obavy, že přijde o zaměstnání, tak to ani nenahlásí," sdělil ministr školství Marcel Chládek.

"Trvá to v podstatě velmi dlouhou dobu. Táhne se to už od roku 2002 - 3," sdělil TV Nova předseda Českomoravského odborového svazu školství František Dobšík. Novela zákona navrhuje, že délka pracovního poměru nesmí být kratší než dvanáct měsíců.

Výjimka bude platil například, když by učitel zaskakoval za dlouhodobě nemocného kolegu nebo za učitelku, která odešla na mateřskou dovolenou. Vedení škol k vyhazovaní učitelů na prázdniny přistupovala z finančních důvodů.

"Vytvářeli s tím určitou jakoby vatu v rozpočtu, že si ten rozpočet vylepšovali, ale jak říkám, dostali na toho konkrétního pedagoga rozpočtované prostředky na celý školní rok," dodal Dobšík.

"Já si myslím, že tím nic neušetří, naopak devalvují tu profesi učitele, pak se nemůžou divit, že ta prestiž učitele je taková, jaká je," dodal Marcel Chládek. Ministr školství předpokládá, že vláda zítra jeho návrh podpoří. Novela zákona by tak mohla ovlivnit už školní rok 2015/16.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky