Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drobní akcionáři, kde jsou vaše ztracené zisky?

Drobní akcionáři, kde jsou vaše ztracené zisky?

Foto: Pixmac

A peníze jste si od hlavního akcionáře, který vás vyšachoval, vzali? V balíku peněz, patřícím drobným akcionářům, jsou k rozdělení pořád ještě miliardy korun. Řekněte si o svůj díl, peníze se nebudou rozdávat věčně!

Podívejme se blíž na dva scénáře, které se mohly udát – aniž jste si toho jako akcionáři všimli. Máme na mysli dražbu akcií a vytěsnění akcionářů. Důvod, proč se jim věnovat je veskrze pozitivní: v obou případech má totiž akcionář právo na peněžní náhradu. Ovšem když se o ní přihlásil; akcionář, který nepostřehl, že už akcionářem není, (zatím) ani nezískal ony peníze. Možná to ale ještě může napravit. Nebylo to málo peněz, celkem mělo akcionářů do kapes natéct 26 miliard korun, ovšem víc než čtyři miliardy korun už do správných kapes nikdy cestu nenajde.

Vytěsnění, dražba

Vaše akcie byly vydraženy, protože jste si je nevyměnili. V případě dražby je peněžní náhradou výtěžek dražby. Ten vám mohli poslat na adresu uvedenou na vašem majetkovém účtu v někdejším Středisku cenných papírů. To šlo o dražbu z důvodu změny akcií ze zaknihovaných na listinné. Pokud ale tato adresa nebyla aktuální, složenka se nemohla logicky dostat do správné schránky. Mimochodem – v praxi se ukazuje, že čtvrtina akcionářů nemá kontaktní údaje v pořádku a žádná korespondence jim prostě nedojde.

V jiném případě – dražba z důvodu výměny listinných akcií za nové – musíte pro výplatu výtěžku předložit původní akcii k proplacení. A to jste asi neudělali.

Druhou zmíněnou možností je vytěsnění akcionářů. Tady se náhradě říká protiplnění v penězích. A opět platí, že abyste ho získali, musíte mít u majetkového účtu uvedenou platnou adresu, aby bylo kam doručit složenku. Nebo případně musíte opět společnosti předložit k proplacení listinné akcie.

Protože jak v dražbách, tak vytěsnění jde o velké peníze, stojí za to věnovat pátrání pár minut prověření, jestli by z toho ještě něco nekáplo.

Vyzkoušejte peníze najít. Stojí to za to!

Předně musíte zjistit, jestli se akcie vaší společnosti někdy dražily nebo probíhalo jejich vytěsnění. Naštěstí to jde snadno. Není nic jednoduššího než na webu In-Server.cz zadat název nebo ještě lépe IČO vaší společnosti a vyhledat její stránku. Na ní hned vidíte, jestli ve společnosti proběhla dražba nebo vytěsnění akcionářů (pokud tam údaj není, pak k ničemu takovému nedošlo).

Pokud ve společnosti proběhlo pouze vytěsnění akcionářů, a nikoliv dražba, pak je třeba požádat (pokud jste protiplnění dosud neobdrželi) o výplatu protiplnění. Problém je, že nárok na protiplnění se promlčuje ve lhůtě čtyř let ode dne vytěsnění (od 1. 1. 2014 je promlčecí lhůta ještě kratší – tři roky) a hlavní akcionář vám peníze nemusí proplatit. Údaj o tom, kdy dojde k promlčení nároku, zjistíte po kliknutí na kartu s detailem vytěsnění (TIP – pokud se zdarma zaregistrujete, zobrazí se vám více údajů). Pokud k promlčení nároku ještě nedošlo, kontaktujte společnost s dotazem, jaká je výše protiplnění na akcii a co máte udělat pro to, abyste ho získali. I v případě, že k uplynutí promlčecí doby došlo, stojí za to dotaz zaslat. Poskytnutí protiplnění po uplynutí této lhůty může hlavní akcionář sice odmítnout, na druhou stranu mu to ale nic nezakazuje.

Celý článek čtěte na serveru Peníze.cz

Témata:  kupónová privatizace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy