Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdraží všem lidem nápad politiků teplo o balík? Zkuste hádat

Zdraží všem lidem nápad politiků teplo o balík? Zkuste hádat

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

České teplárny se obávají, že budou muset kvůli nové energetické politice státu začít po roce 2020 vyrábět teplo místo z hnědého uhlí ze zemního plynu. Tvrdí, že by kvůli tomu musely lidem vytápění výrazně zdražit.

Ministr průmyslu a obchodu se ale teplárny snaží uklidnit. Udělá prý maximum, aby se uhlím topilo co nejdéle.

Uhlí je pro Českou republiku strategickou surovinou a více než polovina veškerého tepla se vyrobí právě z něho. Šéfové velkých tepláren se teď obávají, že budou muset přejít na zemní plyn.

"My samozřejmě budeme dělat všechno proto, aby ty zhruba tři miliony českých občanů na centrálním zásobování teplem, které je vyráběno z hnědého uhlí, tuto možnost měli ještě významnou dobu," uklidňuje ministr průmyslu Jan Mládek.

Hnědé uhlí bychom podle odborníků neměli opouštět i proto, že to je jediná energetická surovina, kterou můžeme těžit u nás a nemusíme ji dovážet z ciziny.

Témata:  energetika Jan Mládek

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.