Politiky děsí, kolik peněz teče z ministerstva. Kam?

Ministerstvo školství v loňském roce vyplatilo třem tisícovkám externích pracovníků zhruba 90 milionů za posudky, právní služby a poradenské činnosti. Paradoxem je, že ministerstvo zaměstnává odborníky, kteří mají tyto úkony na starosti.

660
reklama

"Smlouvy se řetězily, byly kontinuální, týkaly se činností, které mají v popisu práce zaměstnanci ministerstva. Navíc u řady lidí není žádný záznam, že skutečně udělali tu činnost, za kterou dostali peníze," sdělil Právu ministr školství Marcel Chládek.

Deník s odvoláním na ministra uvádí, že si externími službami přivydělávali i někteří zaměstnanci. Jeden z nich si údajně přišel dokonce na tři čtvrtě milionu korun.

Současný stav na ministerstvu děsí také Miloslavu Vostrou, místopředsedkyni KSČM.

"Na Ministerstvu školství vládne již delší dobu permanentní zděšení. Napřed se děsil ministr Věcí veřejných, pak pro změnu ministr za ODS a dnes se děsí ministr ČSSD," píše ve zprávě serveru EuroZprávy.cz

Podle ní se problémy několik let odsouvají a přelévají, jinak by totiž prý nebylo možné, aby při auditu bylo zjištěno vyplacení 90 milionů korun externistům. "Úsměvné je konstatování, že chybí i doložení činnosti, která byla po několik let takto bohatě placena," dodává Vostrá.

Bývalý ministr Fiala podle ní dokonce tvrdí, že posudky byly v této nevídané míře opravdu nutné. "Stálo by asi za zamyšlení, kolik finančních prostředků bylo skutečně nutné použít na platby za posudky, poradenské činnosti a právní služby a jestli by školství, které má velké problémy s financováním škol, nemohlo tyto peníze využít účelněji," uzavírá poslankyně.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky