Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro lobbing? Láska chce veřejný diář politiků

Rána pro lobbing? Láska chce veřejný diář politiků

Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Strana zelených chce jít příkladem ostatním stranám, které mnohdy jen mluví o boji s korupcí a "skutek utek". Lídr středočeské kandidátky Václav Láska vymyslel iniciativu, do které se zapojili i další politici strany.

Václav Láska s předsedou strany Ondřejem Liškou představili plán na transparentní financování strany a hlavně na zpřístupnění veškerých informací o práci případných zelených poslanců ve sněmovně.

"Veřejný elektronický diář poslance bude přístupný na internetu pro každého a bude obsahovat informace o všech schůzkách lobbistické povahy i o legislativní činnosti daného poslance," stojí v prohlášení strany. Český stát je často terčem kritiky za to, že zde není omezen lobbing a politici nemusí hlásit s kým a proč se schází.

"Cílem je zprůhlednit politiku a omezit vliv takzvaných politických podnikatelů. Na jejich vrub jdou často zbytečné a předražené veřejné zakázky. Dost bylo drahých Pandurů nebo nesmyslných IT zakázek v Lesích ČR," uvedl Václav Láska.

Poslanci se dosud bránili podobnému veřejnému diáři. Prý není legislativně možný. Cílem iniciativy je dokázat přesný opak.

Témata:  lobbing

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy