EU je zaplavena padělky za miliardu euro, nenechte se napálit

Kupujete například drahý nůž a jste přesvědčeni, že je to originál? V mnoha případech se ale můžete mýlit. Počet padělků sice v roce 2012 v Evropské unii oproti předchozímu roku klesl, přesto ale celníci zabavili zboží v hodnotě téměř jedné miliardy eur, podobně jako v roce 2011.

660
reklama

Nejvíce se mezi napodobeninami objevují cigarety, přes hranice se ale nelegálně dostávají i léky, hračky nebo produkty denní potřeby.

Většina zboží přitom pochází z Číny, i když výjimkou nejsou ani země EU. Podle vyjádření Evropské komise v loňském roce z Číny přišlo 64,5 % všech zadržených napodobenin. Například Hong Kong je hlavním zdrojem pro dovoz elektronických cigaret a náplní, které se v nich používají. Padělané výrobky ale pocházejí také z evropských zemí. Bulharsko je kupříkladu hlavní zdrojovou zemí pro padělané obalové materiály.

Kromě toho, že firmy v ČR přicházejí kvůli plagiátorství o stamiliony ročně a plagiáty navíc poškozují dobrou pověst dlouho budovaných značek, není příjemné zjistit, že věc za několik tisíc korun se svou hodnotou ve skutečnosti neblíží ani tisícikoruně.

Jak poznat padělek a jak postupovat v případě nákupu?

Podívejme se na příklad, kdy zrovna nejdeme do asijské tržnice, ale čekáme od produktu kvalitu, za kterou jsme ochotni zaplatit a počítáme s tím, že kupujeme originál. Rozeznat plagiát od originálu je přitom stále těžší, na čemž mají svůj podíl i stále se rozšiřující digitální technologie.

Někteří výrobci, kteří si zakládají na vysoké kvalitě, bojují proti padělkům například i pomocí certifikátů s unikátním kódem ke každému jednotlivému kusu zboží. Na webu výrobce se pak zákazník zaregistruje i s kódem a mailem obdrží záruční list s informacemi o zakoupeném produktu a o jeho záruce.

Na co si tedy dát pozor?

Nekupovat pouze podle vizuální shody – plagiáty jsou na pohled stejné, ale jsou vyrobeny z jiných nekvalitních materiálů a nebudou v žádném případě plnit stejnou funkci jako originál

Nakupovat u prověřených prodejců

Sledovat ochranné prvky výrobku

Sledovat informace výhradního dovozce nebo zástupce značky pro daný stát

Vyvarovat se nákupu zboží za výrazně snížené ceny

Témata: obchody | padělky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky