Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škola volá. Na kolik vyjde vybavit školáka? Jak zbytečně neutrácet?

Škola volá. Na kolik vyjde vybavit školáka? Jak zbytečně neutrácet?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Dovolené pomalu končí a začátek školního roku buší na dveře. Řada rodičů se už dopředu hroutí z toho, jak je budou první dny školní docházky ratolestí finančně ruinovat. Po zaplacení dovolené, prázdninových táborů a obměně šatníku se musejí vyrovnat ještě s jednorázově vyššími výdaji za nákup školních pomůcek. Poradíme vám, jak si vše před koncem prázdnin správně naplánovat a vyhnout se zbytečným nákupům.

Naplánujte výdaje na nový školní rok

Se svým školákem zkuste s předstihem dát dohromady, jaké pomůcky a psací potřeby mu zůstaly z loňského roku a co bude potřeba dokoupit. K tomu připočítejte platby za družinu, jídelnu, příspěvky do rodičovského sdružení a odpolední kroužky. To vše vás totiž bude stát nemalou sumu. Pro lepší přehled jsme připravili krátký výčet výdajů, které vás pravděpodobně v letošním školním roce neminou.

Náklady na začátku školního roku (průměrná částka v Kč)

SRPŠ, příspěvky na výbavu třídy, materiály do výuky, 500Učebnice, písanky, sešity, desky na písmenka a číslice, papírové hodiny 500Výbava školáka: aktovka, penál, psací potřeby 1 700Zdravotní přezůvky do školy 500Výbava na výtvarnou výchovu včetně kufříku 400Výbava na tělocvik: cvičební úbor, boty do tělocvičny, boty na ven 1 000

Náklady v průběhu školního roku

Kulturní akce: divadlo, kino, muzeum, exkurze 300Výlety: škola v přírodě (6 dní v ČR) 2000Družina 150/měsícObědy, svačiny 800/měsícKroužky 1 000 – 3 000

Náklady celkem 16 450

(zdroj: ČSOB)

Svého potomka zapojte do plánování výdajů. Dejte mu určitý obnos a dovolte mu, aby si za ně vybral vybavení do školy. Díky tomu zjistí, že výdaje se musí plánovat, protože ani maličkosti jako propisky a tužky nejsou zadarmo.

Účet pro školáka

Pokud se dítě intenzívně věnuje sportu a často jezdí mimo domov se svým týmem, nebo dostává pravidelně kapesné, založte dítěti vlastní účet. Výhodou je, že potomek může starší deseti let může dostat i svou vlastní platební kartu, kterou je možné pojistit proti krádeži a výběr se může nastavit na pouhých 200 korun týdně. Díky přístupu k účtu prostřednictvím internetového bankovnictví tak budete mít neustálý přehled o platbách dítěte.

Kapesné

S nástupem školních povinností byste měli se svým potomkem probrat také kapesné. To by mělo dítě dostávat pravidelně, nikoliv v závislosti na tom, že máte drobné, nebo dítě po vás chce peníze. Jedině tak se z kapesného může zároveň stát výchovný prostředek. „S pravidelným příjmem se i malý školák může učit finanční zodpovědnosti. Pro začátek stačí třeba jen deset korun týdně. Děti totiž postupně přijdou i na to, že je výhodné si nějakou částku schovat na později," uvedl Jan Doubek z ERA spořitelny.

Z průzkumu vyplývá, že děti na prvním stupni dostávají nejčastěji sto až čtyři sta korun měsíčně, středoškoláci asi pět set korun. Starší školáci si mohou z kapesného hradit i volání nebo obědy. Tomu musíte zároveň přizpůsobit i jeho výši. Zároveň si však musíte být jisti, že váš potomek má již dostatečnou míru zodpovědnosti.

Témata:  školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.