Víme, komu nejvíc dluží Češi! V Evropě jsme unikátní

Každá česká domácnost dluží téměř tři sta tisíc korun a nejčastěji to jsou hypotéky a spotřebitelské úvěry. Češi ale jako jediní v Evropě dluží za nezaplacené poplatky u lékaře! V sousedním Rakousku jsou zase rekordmany v dluzích za rozvody.

660
reklama

Zadlužení českých domácností ovšem neustále stoupá. Na každého obyvatele České republiky připadalo koncem dubna 110 866 korun, které dlužil bankovním institucím. Celkově vzrostla zadluženost tuzemských domácností na 1,1658 bilionu korun.

Důvody k zadlužování jsou v celé Evropě velmi podobné. „Nejčastěji jde o úvěry na rekonstrukci a koupi nemovitosti, opravu nebo pořízení automobilu. Kromě těchto velkých výdajů však Evropané rádi využívají i menší spotřebitelské půjčky na novou elektroniku či výbavu domácnosti. Výjimkou nejsou ani úvěry na splácení předchozích dluhů,“ říká Vladimír Vache ze společnosti EOS KSI.

Češi drží evropský unikát – dluhy za návštěvu lékaře

Tento typ dluhu je v rámci Evropy spíše ojedinělý,“ podotýká Vachel. Další regionální specialitou je podle jeho slov i dluh způsobený neplacením pojistných smluv. „Důvodem vůbec nemusí být složitá finanční situace rodin, ale stačí zapomenout obnovit trvalé příkazy v bance. To se týká především dlouhodobých pojistných smluv, které jsou hrazeny v pravidelných platbách,“ doplnil jednatel společnosti.

Průzkum České asociace pojišťoven uvádí, že se lidé o své pojistné smlouvy příliš nestarají. Podle jejich průzkumu totiž více než polovina pojištěnců neaktualizuje své smlouvy. U většiny pojistných smluv nedošlo ke změně osm a více let.
Obdobným případem, který se objevuje v rámci celé Evropy, jsou neuhrazené dluhy z kreditních karet. „Nezřídka se stane, že klient zapomene uhradit dluh na kreditní kartě. Ten velmi rychle roste a pro dlužníka tak může být posléze složité uhradit celou částku. Z původně jednorázové půjčky se stává dlouhodobý problém,“ podotýká Vachel. Své kuriozity mají ale i okolní státy. Například v Rakousku se zvyšuje počet dlužníků, kteří se do finanční tísně dostali kvůli rozvodu, zatímco v Nizozemsku se nejčastěji dluží internetovým obchodům.
Témata: dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky