Americká vláda: Výpočet agentury Standard & Poor's je chybný

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy napadla věrohodnost analýzy ratingové agentury Standard & Poor's, která Spojeným státům snížila o jeden stupeň úvěrový rating. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

660
reklama

Podle mluvčího ministerstva financí ratingová agentura Standard & Poor's svůj verdikt vynesla na základě špatných výpočtů. Zahrnula do nich totiž podle Obamovy administrativy o dva biliony vyšší americký dluh, než je ve skutečnosti.

"Rozsudek, který je ovlivněn dvoubilionovou chybou, mluví sám za sebe," uvedl mluvčí amerického ministerstva financí.
 
Obamova administrativa tak reagovala na to, že ratingová agentura Standard & Poor's snížila Spojeným státům o stupeň špičkový dlouhodobý úvěrový rating AAA na AA+ a udělila mu výhled negativní, což znamená, že rating USA může čekat v následujících 12 až 18 měsících další "downgrade" (snížení ratingu).
 
S&P na kritiku Obamovy administrativy reagovala tím, že po diskusi s ministerstvem financí své předpoklady o dluhu opravila. Její rozhodnutí snížit rating to ale prý neovlivnilo.

Kvůli snížení ratingu by mohli investoři požadovat od americké vlády vyšší úroky, aby se tím pojistili proti vyššímu riziku nesplácení úvěrů. Podle analytiků, které oslovil deník The New York Times, ale nemusí být dopad kroku Standard & Poor's nakonec tak tvrdý, protože zbylé dvě agentury rating USA nesnížily.
 
Samotný rating je jedním z kritérií, kterým se investoři při hodnocení dluhopisů řídí.

Témata: USA | standard a poor's

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky