Řidiči, pozor: Během týdne na vás u benzinek čeká překvapení!

Cena benzinu a nafta u čerpacích stanic zlevní podle odborníků během týdne až o desítky haléřů. Minulý týden přitom klesla cena benzinu o 13 haléřů na 36,33 koruny a nafty o 12 haléřů na 35,81 koruny za litr, uvedla v pondělí prostřednictvím statistik CCS společnost Colosseum.

660
reklama

Druhý týden v řadě zlevňuje rovněž ropa typu Brent. Její květnový kontrakt uzavřel minulý týden na úrovni 103,04 dolaru za barel.

"Ropa předminulý týden padala v reakci na sérii pesimistických zpráv z americké ekonomiky," uvedl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička. Dodal, že tento týden navíc černé zlato dále oslabilo přehodnocení ekonomického růstu v Číně, který byl pomalejší (+7,7 procenta), než se předpokládalo. Čína přitom drží druhou příčku ve světovém žebříčku zemí s největší spotřebou ropy (11 procent z celosvětové spotřeby). První jsou Spojené státy (21 procent).

Průměrné ceny pohonných hmot proto klesly také na světové burze v Rotterdamu. Cena benzinu se na tamním trhu snížila o 4,94 procenta a nafta zlevnila o 3,36 procenta. Oslabila také koruna vůči dolaru, konkrétně o 0,42 procenta na 19,85 koruny za dolar.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky