Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Standard & Poor’s: Růst Eurozóny zpomaluje. Co je příčinou?

Standard & Poor’s: Růst Eurozóny zpomaluje. Co je příčinou?

Foto: DataLife

Tempo růstu ekonomiky eurozóny se ve druhém letošním čtvrtletí pravděpodobně zpomalilo, tento trend může pokračovat i ve druhé polovině letošního roku. Vyplývá to z nejnovější zprávy ratingové agentury Standard & Poor’s, kterou agentura zveřejnila ve středu.

Standard & Poor’s ve zprávě poukazuje na nejnovější červencové výsledky průzkumu společnosti Markit, které vyvolávají obavy o růst ekonomiky v eurozóně. Všechny tři indexy nákupních manažerů, tedy pro výrobní sektor, sektor služeb i složený index, totiž klesly. Právě ve službách a u složeného indexu šlo o nejnižší úrovně za 23 měsíců. Někteří analytici si ještě začátkem července mysleli, že příčinou zpomalení ekonomického růstu eurozóny ve druhém čtvrtletí je dáno dočasnými faktory, například vysokou inflací, nižší poptávkou v zahraničí a přerušením dodávek autokomponentů z Japonska po ničivém březnovém zemětřesení. Průzkum Evropské komise ale odhalil, že hospodářské problémy eurozóny mají mnohem hlubší kořeny. Podle Standard & Poor’s tomu nasvědčuje i zvětšování rozdílů mezi jednotlivými ekonomikami eurozóny. Evropský statistický úřad Eurostat by měl zveřejnit předběžný odhad růstu ekonomiky eurozóny za druhé čtvrtletí 16. srpna.

Témata:  ekonomika EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy