Ceny pohonných hmot klesají. Poznají to čeští řidiči i u benzinek?

V tomto týdnu očekávají analytici pokračování trendu zlevňování pohonných hmot z minulého týdne. Ceny benzinu a nafty u českých čerpacích stanic by mohly klesnout až o desetihaléře, uvedl v pondělí analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

660
reklama

Během minulého týdne se přitom u českých čerpacích stanic snížily ceny pohonných hmot, když o 15 haléřů na 36,56 koruny zlevnil benzin a zároveň o 14 haléřů na 36,05 koruny za litr klesla cena nafty.

"Projevit by se měl vývoj koruny na měnových trzích, kde se kurz USD/CZK zvýšil o 0,08 procenta na 19,57 koruny," vysvětlil Jedlička.

Ceny pohonných hmot klesly rovněž na mezinárodní burze v Rotterdeamu, kde se benzin propadl o 3,8 procenta a nafta o 0,79 procenta.

Proti tomu cena ropy typu Brent v minulém týdnu stagnovala na úrovni 109 dolarů za barel, když OPEC zvýšil svoji produkci ropy na tříměsíční maximum. "Více ropy dodávají zejména Saúdská Arábie a Irák. Únorová produkce vzrostla na 30,31 milionu barelů za den, přičemž lednová produkce činila 30,24 milionu barelů denně," doplnil analytik Jedlička.

OPEC zároveň odhaduje, že v letošním roce americké zásoby ropy vzrostou na nejvyšší úroveň za posledních 30 let.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky