Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlendrián na ministerstvu: Česko přijde o další peníze z EU!

Šlendrián na ministerstvu: Česko přijde o další peníze z EU!

Foto: ČNB

Neschopnost, nekvalitnost a nehospodárnost, těmito slovy hodnotí inspektoři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) výsledek prověrky čerpání evropských dotací v rámci operačního programu Technická pomoc. Výsledkem tohoto šlendriánu je, že Česká republika přijde o tyto peníze.

Operační program Technická pomoc má zlepšit řízení a koordinaci ostatních programů tak, aby se co nejlépe čerpaly evropské dotace. Kontroloři prověřili i sedm vybraných projektů za 390,5 milionu korun a nestačili se divit.

Ministerstvo pro místní rozvoj mělo od počátku, tedy od roku 2007 špatně zvolený systém, takže nebylo schopné zjistit, zda a jak jsou peníze v programu vynakládány účelně a hospodárně.

Ministerstvo pro místní rozvoj operační program nejen řídí, ale je i v roli příjemce dotací. U jednoho svého projektu vypsalo zakázku za 300 milionů korun, jenže ministerstvo zakázku připravilo nekvalitně a se zpožděním, takže se nakonec musela zrušit.

Další malér nastal, když ministerstvo vypsalo dvě výběrová řízení. V rámci jednoho z nich například zaplatilo semináře pro příjemce evropských dotací. Kontroloři zjistili, že téměř polovinu účastníků tvořili lidé, kteří tam neměli co dělat a seminář pro ně nebyl.

Do října 2012 doporučilo Ministerstvo financí v rámci programu Technická pomoc jako vhodné k proplacení projekty za 1,3 miliardy korun, což reprezentuje 22,8 procenta prostředků určených k čerpání v tomto programu.

Podle NKÚ hrozí riziko, že ministerstvo nezvládne do konce programového období vyčerpat prostředky připravené na tento program, a Česká republika o peníze přijde.

Témata:  dotace z EU ministerstva

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy