Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IZIP má další cíl: půlmiliardovou zakázku. A chce odškodné 28 milionů!

Do dvou let chce ministerstvo zdravotnictví realizovat projekt, kdy přeloží data českých pacientů do cizích jazyků. Bude to stát půl miliardy a firma IZIP už hlásí, že zakázka má patřit jí.

Na čtyři velké tendry v hodnotě půl miliardy, které hodlá vypsat ministerstvo zdravotnictví, upozornily v pondělí Lidové noviny. Přestože firma IZIP už selhala s projektem elektronických pacientských knížek a dokonce si v jejich případě pořídila dvě trestní oznámení, rozhodně teď prohlašuje, že o překlápění dat do cizích jazyků by se měla starat ona.

IZIP hlásí, že je jedinou českou společností, kdo se úkolu může zhostit, navíc už se přeshraniční výměně dat věnuje pět let. "Jen my máme vybudovaný kontaktní bod pro Českou republiku, který umí komunikovat s ostatními členskými zeměmi," uvedl šéf společnosti Jiří Pašek.

Pašek tvrdí, že firmu tímto úkolem pověřilo už v roce 2007 samo ministerstvo zdravotnictví, tomu šéfoval Tomáš Julínek se svým náměstkem Markem Šnajdrem (ODS). Jestliže resort IZIP k nové zakázce nepustí, bude požadovat odškodnění za dosavadní práci, jedná se o 28 milionů korun. Tolik prý firma vložila do vývoje systému.

A šéf odboru informatiky na ministerstvu zdravotnictví dává IZIPu zapravdu. Resort dal firmě svolení, aby republiku v Evropské unii zastupovala. "Účast společnosti IZIP je také součástí smlouvy, kterou s Evropskou komisí podepsal hlavní koordinátor akce Švédsko," upozornil Fares Shima.

Rozhodně platí, že nikdo nemůže firmě bránit, aby se do tendru přihlásila, ale šéf zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) rozhodně odmítá, že by se zakázky mohl ujmout právě IZIP. Odchod dat za hranice si chce ohlídat samo ministerstvo. "Pokud se k tomu IZIP stále hlásí, je to podvod. Jedině my máme zmocnění určit, kdo bude v tomto směru stát zastupovat," nehodlá se nechat zviklat Heger. Podle něj už IZIP o zmocnění přišel před čtyřmi měsíci a žádné odškodné nedostane.

Kromě IZIPu jsou tu i další problémy: čeští lékaři se shodují, že registr je sice bohulibý, ale poněkud zbytečný luxus. Raději by viděli třeba registr screeningových vyšetření rakoviny prsu. K tomu ovšem zůstává Leoš Heger hluchý.

Témata:  IZIP

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy