Benzin je opět dražší. A bude ještě hůř, tvrdí analytik

Ceny benzínu začínají opět stoupat a podle odhadů se budou zvyšovat až do léta. Dlouhodobě nejdražší pohonné hmoty jsou na jižní Moravě.

660
reklama

Od začátku měsíce stoupla cena benzínu o více než padesát haléřů. Nejdražší benzín je dlouhodobě v Brně a Břeclavi, kde se místy tankuje natural až za 37,60Kč. Motoristům u hranic se tak vyplatí jezdit pro pohonné hmoty třeba do Rakouska, kde mohou ušetřit až dvě koruny na litr.

Podle analytika Borise Tomčiaka ze společnosti Colosseum ceny pohonných hmot rostou kvůli zvýšení DPH o jeden procentní bod, které platí od 1. ledna. Zároveň na růst cen tlačí i zdražování ropných produktů na rotterdamské burze. "V nejbližších dnech by ceny benzínu i nafty měly stoupnout o několik desítek haléřů," upozornil Tomčiak.

Ceny na čerpacích stanicích začínají sice po zimě stoupat, ale oproti letnímu období jsou pořád velmi nízko – například loni v září se cena v Brně vyšplhala k 39 korunám za litr naturalu. Dá se očekávat že na podobnou úroveň se vyšplhá i během tohoto léta.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky