Česko je rájem softwarového pirátství. Došlápnou si výrobci i na domácnosti?

Každý třetí počítačový program v českých počítačích je pirátskou kopií. Piráti v Česku ročně způsobí výrobcům škodu vyšší než 3,8 miliardy korun a firmy stíhané za pirátství letos zaplatí v průměru o pět procent vyšší odškodnění než v loni, v úterý uvedl Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

660
reklama

V Česku se podle poslední analýzy BSA užívá 35 procent softwaru nelegálně. "Letos očekáváme pokles míry softwarového pirátství minimálně o další procentní bod: z 35 na 34 procent. Problematické jsou stále domácnosti, kde nelegálního softwaru přibývá, ale i tam se daří míru pirátství snižovat díky novým obchodním a cenovým modelů výrobců softwaru," vysvětluje Jan Hlaváč. Ve firmách se podle organizace daří pirátství dlouhodobě úspěšně potírat.

"Kompenzace poškozených softwarových firem se v průměru meziročně zvýšila z 286 tisíc na zhruba 300 tisíc korun. Nejvyšší kompenzace se loni pohybovaly okolo 700 tisíc korun," upřesnil Hlaváč z protipirátské organizace BSA (The Software Alliance), která se zaměřuje na potírání softwarového pirátství. Uvedené částky nezahrnují náklady na soudní řízení a právní zastoupení. "Ty obvykle navýší náklady o dalších 10 až 15 procent," dodává Hlaváč.

Nejčastěji oznamují pirátství ty firmy, které si stěžují na nekalé postupy své konkurence Pak také na používání nelegálních programů také zaměstnanci, kteří se chtějí pomstít svému zaměstnavateli nebo mají nesouhlasný postoj k pirátství. Mezi nejčastěji užívaný nelegální software ve firmách patří operační systémy a kancelářské aplikace (Microsoft), antivirové programy (Symantec), software pro grafiky (Adobe) a projektanty (Autodesk).

Firmami stíhanými za softwarové pirátství se daří lépe dohodnout na úhradě škod díky zákonu o trestní odpovědnosti firem, který začal platit loni. "Vedení firem má snahu více spolupracovat, protože zákon umožňuje stíhat za pirátství nejen konkrétní osoby, ale celou firmu," doplnil mluvčí. Dříve totiž bylo nutné dokazovat vinu, tedy šíření či napomáhání šíření nelegálního softwaru, konkrétním osobám, což ztěžovalo pozici poškozených v soudním řízení.

Témata: počítače

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky