Karel Šíp vtipem o Romech způsobil hádku v Radě ČT!

V jednom vydání populárního pořadu Všechnopárty moderátor Karel Šíp řekl vtip o Romech. Rada České televize však nemá jednotný názor na to, zda se jednalo o nevinný žert či výrok podněcující k násilí vůči Romům.

660
reklama

Šíp uvedl, že by Česká televize mohla rozšířit vysílání o Romech tím, že by prodloužila stopáž pořadu Na stopě, který se zabývá vyšetřováním trestných činů.

Žert se však nezamlouval jednomu z diváků, který si následně stěžoval Radě České televize. Etický panel ČT dospěl k závěru, že: „podstatou předmětného pořadu je do značné míry improvizovaný autorský humor, a proto nelze na jednotlivé výroky nahlížet jako na cílenou kritiku nebo na vyjádření společenského postoje."

S tím nesouhlasil předseda rady Milan Uhde a člen rady Jan Prokeš. Oba označili vtip za nechutný. Podle Prokeše by se na obrazovce ČT nemělo nic takového jako xenofobní postoj objevit.

Místopředseda rady Jiří Kratochvíl na to však reagoval výrazně odlišně: „zaveďte tedy cenzuru, ať se cenzuruje každé slovo, a vytvořte pravidla, co kdo smí a nesmí říkat. Já se domnívám, že to, co řekl pan Šíp, nebylo nevkusné, ale naopak to mělo vtip."

Ředitel televize Petr Dvořák přislíbil, že na stížnost odpoví, až se sejde nejen s moderátorem Karlem Šípem, ale i se scénáristy a dramaturgem. Serveru TÝDEN.CZ pak sdělil člen rady Jiří Závozda, že se odpovědí ředitele bude následně rada zabývat.

Pořad Všechnopárty vysílá Česká televize od roku 2005 a od samého začátku tuto zábavnou talkshow moderuje Karel Šíp. Pořad je natáčen v divadle Semafor. Do každého vydání jsou pozváni tři hosté k jednomu tématu.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky