Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plovárny prodělávají na špatném počasí

Mnoho letních jihočeských plováren a koupališť doplácí na letošní špatné letní počasí. Jak agentuře Mediafax sdělili provozovatelé a vedoucí mnoha z nich, ztráty budou při přetrvávajícím dešti a chladných teplotách zásadní.

“Je to nejhorší sezóna za posledních deset let. Na prstech jedné ruky se dají spočítat hezké dny a léto bylo spíš v květnu a červnu. Ale ani jednou jsme ještě letos nenaplnili kapacitu venkovních bazénů,“ uvedl pro agenturu Mediafax provozovatel táborské letní plovárny Michal Véle. Stejně hovoří také o letní plovárně v Českých Budějovicích, kam, když neprší, chodí jen ti největší otužilci, nebo provozovatel oblíbeného koupaliště v Hluboké nad Vltavou. “Letošní sezóna je sice slabší, než loňská, zatím tak o osm tisíc návštěvníků, ale zatím nenaříkáme. Věříme, že srpen to vylepší. Horší návštěvnost je ale samozřejmě znát, protože to počasí skutečně není vůbec letní,“ řekl provozovatel koupaliště Petr Dvořák. Na zlepšení počasí a hlavně vyšší teploty sází třeba na koupališti U Václava v Písku. “Sezóna je skutečně o poznání slabší. Pár dní bylo opravdu moc hezky, ale to, co ukázal červenec, to léto nepřipomíná ani v nejmenším. Už teď se ale počítají ztráty," řekl vedoucí plovárny Jan Liška. Všichni provozovatelé koupaliště se shodují, že ztráty budou zásadní, a nepokryjí ani z poloviny to, co se musí do provozu vložit, i když v bazénech nikdo není. “Filtrace běží pořád, musíme čistit, udržovat, a to i když tu nikdo není. První dny v červnu byly skvělé a měli jsme narváno, ale teď je to zoufalství,“ dodal provozní nového koupaliště v Milevsku, které spravuje město. Tam, kde se nelze koupat venku, mohou zájemci využít krytých bazénů, například v Táboře, Písku či Jindřichově Hradci, či Strakonicích. Někde mají ale jen letní plovárnu. Před pár týdny zprovoznili nové koupaliště za desítky milionů i v Soběslavi. Sázeli na hezké počasí, ale opak je pravdou. “ V červenci jsme měli šest a půl tisíce lidí a to je málo. Návštěvnost byla skutečně skvělá tak pět dní v měsíci, jinak je to skutečně prázdné,“ podotkl vedoucí provozu zcela nového koupaliště v Soběslavi Josef Šustr. Obdobnou situaci prožívají třeba v Olešníku na Českobudějovicku či Bechyni na Táborsku, kde jsou jen letní provozy. V některých městech proto uvažují, že v příštím roce zkusí sezónu na letních plovárnách zahájit dříve. Stalo se totiž téměř pravidlem, že nejlepší počasí začíná už v květnu a trvá maximálně do půlky července. V mínusu jsou také provozovatelé kempů, a to podél řeky Vltavy či Lužnice. “Květen, červen jsme tu měli narváno a to i ve všední dny před prázdninami. Teď jsou tu ti největší otužilci a nebo Holanďané. Ale i vodákům, kteří nejsou nějak náchylní, už došla trpělivost a odjíždí. Sezóna je tak o šedesát procent horší,“ dodal provozovatel jednoho z kempů na Českokrumlovsku Petr Míka.

Témata:  plovárny

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.