Vedení Sazky si za Hušáka žilo. Kromě vysokých odměn si přišlo i na 135 milionů na životním pojištění

Bývalé vedení zkrachovalé loterijní společnosti Sazka si žilo na vysoké noze, kromě obrovských odměn si další miliony odnesli na velmi štědrém motivačním programu. Podle materiálů, které má agentura Mediafax k dispozici, zřídila firma top manažerům a zástupcům svazů nadstandardní životní pojištění.

660
reklama

Vedení Sazky přišlo s velmi štědrým motivačním programem pro členy představenstva, dozorčí rady a top managementu loterijní společnosti v roce 2005. Pro celkem 25 lidí tehdy Sazka uzavřela investiční životní pojištění u Credit Suisse Life & Pensions pojišťovny.

Smlouva byla na tři roky, každý rok Sazka pojišťovně z fondu odměn odvedla 45 136 363 korun. Pojišťovna podle smlouvy nesla veškeré investiční riziko a garantovala roční výnos 1,9 procenta.

I proto všichni pojištění získali v červnu 2008 statisíce až miliony korun navíc. Nejvíce na tom vydělal dlouholetý šéf Sazky Aleš Hušák, který si odnesl 24,9 milionu korun. Výrazné přispění do rodinného rozpočtu získal také místopředseda představenstva Sazky a šéf Autoklubu ČR Roman Ječmínek, kterému plnění z životního pojištění vyneslo 13,2 milionu korun. Po 12 milionech si odnesli bývalý finanční ředitel Sazky Jan Prádler a bývalý generální ředitel krachující společnosti Bestsport Michal Krejcar.

Celkem získali prominentní pojištěnci Sazky za tři roky 134,879 milionu korun.

Že jsou materiály pravé, potvrdila Mediafaxu i současná mluvčí Sazky Lenka Angelika Tichá, která přišla do společnosti spolu s týmem insolvenčního správce Josefa Cupky. "Při finanční analýze a hodnocení finančních toků ve společnosti jsme přišli i na tyhle nestandardní odměny," potvrdila Tichá a dodala, že jsou přesto v souladu s pravidly Sazky a nejsou v rozporu se zákonem.

Podle oslovených odborníků na personalistiku a zaměstnanecký trh jsou ale takto vysoké benefity opravdu podivné. "Příspěvek na životní či jiné pojištění je u českých firem stále více populární, spousta podniků na něj svým zaměstnancům přispívá. Většinou ale jde pouze o stokoruny či tisícikoruny. Že by někdo tímto způsobem získal miliony a navíc tolik lidí v rámci jedné firmy, se moc často nevidí," zhodnotil systém benefitů v Sazce odborník z jedné renomované nadnárodní personální firmy, který však s kauzou Sazka nechtěl spojovat své jméno.

Přestože Sazka se v posledních letech potýkala s výraznými finančními problémy kvůli splácení předražené O2 arény, na milionové platy a odměny pro vedení firmy a zástupce sportovců měla peněz dost. Jen Hušák si loni se všemi bonusy vydělal 49,8 milionu korun. Z toho 19 milionů korun byla roční odměna generálního ředitele, 15 milionů mimořádné odměny a dva miliony korun třináctý a čtrnáctý plat. Kromě toho měl nárok na úhradu reprezentativních výdajů, vlastního kuchaře s týmem lidí či služební byt. Tehdejší místopředseda představenstva Roman Ječmínek měl loni hrubou mzdu celkem 8,8 milionu korun a finanční ředitel Jan Prádler, který z firmy loni na podzim ve zlém odešel, dostal 11,8 milionu hrubého.

Přestože Prádler ze Sazky odešel už skoro před rokem, podle informací agentury Mediafax bral od té doby měsíčně 700 tisíc korun, což mu garantovala takzvaná konkurenční doložka. Sazka mu i po jeho odchodu tedy platila tyto ohromné peníze jen proto, aby neodešel ke konkurenci. "Pan Prádler dostával peníze z konkurenční doložky až do května, kdy jsme to zarazili," reagovala Tichá, která však výši této vyplácené částky nechtěla komentovat.

Další výrazné přilepšení k platu mohl letos získat také Krejcar z Bestsportu. Hušák mu na začátku května, tedy v době, kdy Sazka už byla v úpadku, schválil odměnu osm milionů korun. Měl je získat za zásluhy při výstavbě O2 arény. Paradoxem přitom je, že právě předražená víceúčelová hala v pražské Libni a problémy s jejím splácením přivedly Sazku do konkurzu. Insolvenční správce Sazky vyplacení této odměny sice stopnul, současný ekonomický šéf majoritního akcionáře Sazky Českého svazu tělesné výchovy a sportu (ČSTV) Krejcar přesto z této odměny obdržel 1,9 milionu korun.

Současné vedení zkrachovalé Sazky může na podobné odměny snů zapomenout. "Ořezali jsme úplně všechno, nyní se žádné odměny nevyplácí," řekla Tichá.

Témata: sazka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky