Pohonné hmoty během minulého týdne zlevnily

U čerpacích stanic minulý týden zlevnily pohonné hmoty, cena benzinu klesla o 40 haléřů na 37,31 koruny, nafta zlevnila o 10 haléřů na 36,81 koruny za litr. Za tímto vývojem stojí pokles cen ropných produktů na burze a vývoj na měnových trzích, vyplývá to z pondělních statistik společnosti CSS.

660
reklama

Také cena ropy typu Brent v uplynulém týdnu mírně klesla. "Příčinou jsou zprávy o vysokých zásobách ve Spojených státech, vyšší produkci a slábnoucí poptávce. Produkce černého zlata vzrostla v největší ekonomice světa sedmým týdnem v řadě na 6,61 milionu barelů denně," uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák s tím, že se jedná o nejvyšší hodnotu za posledních 17 let.

Světová poptávka po benzínu během sledovaného období poklesla o 2,7 procenta na 8,49 milionu barelů denně. Nicméně v pátek zamířila cena ropy vzhůru, když pozitivně překvapila statistika o růstu HDP v USA. Pokles cen ropy se však příznivě odrazil i na cenách ropných produktů v Rotterdamu.

Koruna minulý týden mírně oslabila a v průběhu následujících dnů by měl podle analytika Čermáka trend zlevňování u našich čerpacích stanic pokračovat. "Očekáváme pokles cen pohonných hmot v řádu několika desetihaléřů," odhadl.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky