40 milionů je fuč! Město přišlo o obrovskou dotaci

Pouhých 12 milionů korun místo očekávaných 40 milionů korun obdrží město v rámci poslední splátky z evropské dotace, určené na výstavbu Kongresového centra. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

660
reklama

Správce dotace částku výrazně snížil kvůli chybnému uzavření tří dodatků ke smlouvě o dílo na tuto veřejnou zakázku. Za problém, který vznikl během výstavby Kongresového centra, už město dostalo před několika týdny pokutu ve výši 100 tisíc korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

"O desítky milionů korun město přišlo kvůli chybám předchozího vedení radnice. Tyhle peníze prostě budou chybět," konstatoval náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.), který má na starosti ekonomiku města.

Poslední čtyřicetimilionovou splátku evropské dotace na výstavbu Kongresového centra měl Zlín dostat už v loňském roce. Kvůli kontrole ze strany správce dotace ale bylo vyplacení odloženo, město tak muselo zastavit investice naplánované na druhou polovinu loňského roku.

Nevyplacené miliony korun může Zlín získat, pokud zrealizuje jiné projekty, na které získá evropské dotace. Tyto projekty jsou však výrazně omezeny jednak přesně stanoveným územím, jednak i přesným účelem "Při jejich realizaci by došlo k blokování volných finančních prostředků na profinancování dotace a rovněž odčerpání dalších peněz z rozpočtu na nutnou spoluúčast při financování těchto projektů. Pro město by bylo mnohem výhodnější, kdyby dostalo celých 40 milionů korun v rámci splátky za výstavbu Kongresového centra a mohlo s nimi plně disponovat. Jenže to se už nestane," poznamenal Landsfeld.

Kongresové centrum se začalo stavět v červnu roku 2006, otevřené bylo v září roku 2010. Náklady na výstavbu dosáhly výše 725 milionů korun včetně DPH, z nichž 331 milionů měla tvořit evropská dotace. Kongresové centrum tvoří komplex s nedalekým Univerzitním centrem.

Témata: dotace z EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky