Důchodci se měli za ČSSD nadstandardně, řekl Drábek

Sněmovní debata o novele zákona o důchodovém pojištění přinesla ve středu názorový střet předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Sobotka vládě vyčítal snížení valorizace důchodů, podle Drábka vlády ČSSD penze zvyšovaly nad únosnou mez.

reklama

"Tohle není žádný Kalouskův plošný škrt. Tohle je destrukce důvěry celé generace lidí vůči státu jako instituci," prohlásil Sobotka. Vláda podle něj bere lidem jednu z posledních jistot, které mají.

Podle vládního návrhu, o kterém mají poslanci ve středu hlasovat po jeho návratu ze Senátu, se valorizace důchodů omezí na třetinu míry inflace a třetinu růstu reálných mezd. Dosud přitom penze kompenzují růst spotřebitelských cen stoprocentně.

"V době vlád sociální demokracie rostly důchody nad standardní vzorec. Vlády ČSSD zvyšovaly, bez ohledu na prognózy, důchody na úroveň, která je pro ekonomiku neúnosná," prohlásil na svou obranu ministr Drábek. "Kroky se mi nedělají lehce, byť to někdo může znevažovat a zlehčovat," zmínil.

Pro Sobotku to byl signál pro další verbální zteč. "Chci se jen ujistit o tom, že pan ministr Drábek kritizoval minulé vlády za to, že důchodcům přidávali moc? Nedomnívám se, že jsme důchodce v minulých letech přepláceli," prohlásil šéf sociálních demokratů.

Ministru Drábkovi Sobotka doporučil, aby vyrazil mezi lidi. "Pan ministr musí vědět, jak na důchodce dopadla deregulace nájmů. Jakékoli zdražování zdravotní péče je přeci součást ekonomického tlaku zejména na seniory," uvedl předseda sociálních demokratů. "Zeptejte se seniorů, kteří bloudí mezi lékařem a lékárnou a dožadují se léků bez doplatku. Léky bez doplatků se v řadě kategorií nevyskytují," dodal.

Omezení růstu penzí má ve třech následujících letech, na které je podle vládních plánů omezeno, státu ušetřit 48 miliard korun. Už v roce 2013 má být tato úspora zhruba 9,5 miliardy korun. Opatření kritizují kromě sociálních demokratů i komunisté. Ruku pro něj odmítají zvednout také Věci veřejné.

Sněmovna začala jednat o přehlasování senátního veta návrhu před polednem. Ve 12.45 ale místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) debatu přerušil přestávkou do půl třetí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky