Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nafta v Česku je nejdražší v historii. Bude nižší daň?

Nafta v Česku  je nejdražší v historii. Bude nižší daň?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Vláda v České republice zvažuje snížení spotřební daně na naftu. Díky snížení daně by mohla cena litru nafty klesnout až o dvě koruny, v pátek o tom informovala MF DNES.

Všem, kteří doufají ve snížení rekordně vysokých cen nafty, nyní svítá naděje. Napříč ministerstvy vznikla pracovní skupina, která se bude zabývat snížením spotřební daně na naftu.

"Jsou v ní zástupci ministerstva průmyslu, financí a dopravy. Oslovili jsme ke spolupráci také zástupce VŠE a Liberálního institutu," uvedl pro MF DNES ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM).

Průměrná cena nafty se ve středu poprvé v historii vyšplhala na částku více než 37 korun za litr. Některé čerpací stanice prodávají naftu za téměř čtyřicet korun. Zlevnění nafty by podle ministerstva uvolnilo více peněz domácnostem a navíc také zvedlo tržby pumpařům, kteří se nyní potýkají s odlivem zákazníků.

Stát však podle MF DNES musí dobře spočítat, zda se případné snížení daně neprojeví v poklesu výběru. Nižší daň totiž nemusí automaticky znamenat její nižší výběr.

Příznivci nižších daní tvrdí, že se díky snížení daní zvýší spotřeba nafty a stát tak na daních vybere stejnou částku, případně i vyšší. Odpůrci tohoto snížení naopak tvrdí, že nižší daň nemusí zaručeně znamenat růst spotřeby a stát tak přijde o peníze, což se stalo například na Slovensku.

Závěry analýzy pracovní skupiny by měly být známy do tří týdnů.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy