Vládní paskvil daruje hazardním společnostem miliardy!

Hazard má v Česku zelenou. Vláda opět zmírní podmínky pro provoz terminálů a loterií, přitom už teď jsme jednou z nejbenevolentnějších zemí Evropy. Říká to předseda Věcí veřejných Radek John.

reklama

„V čase zdražování, škrtání a zvyšování daní jde na ruku hazardním společnostem a podmínky pro ně cíleně zmírňuje,“ praví John a vysvětluje: „Nadále zůstává jednotná sazba 20 % pro všechny sázkové hry a směšně nízká platba 55 Kč za jedno technické zařízení, tedy za každý jeden hrací automat za den jeho provozu. To povede k obcházení platby daně. Odborníci už nyní potvrzují, že tento už tak nízký odvod za automat se vybere maximálně z jedné poloviny. Vláda rezignovala i na svůj původní cíl získat ze zdanění hazardu minimálně 10 mld. Kč, v reálu dosáhne pouze 8 miliard“.

Předseda VV považuje za skandální, že vláda odmítla návrh ministerstva školství rozdělit zisky státu z hazardu mezi sport (50%), zdravotnictví (20%), sociálních věcí (20%) a volnočasové aktivity mládeže (10%). Peníze se místo toho budou posílat neadresně do státního rozpočtu, kde pak budou fungovat jako záplata na díry při nízkém výběru daní.

Věci veřejné ústy svého předsedy vyčítají vládě nedodržení slibu, že podmínky pro provozování hazardu zpřísní. Děje se totiž úplný opak a ministerstvo financí se prý vysmívá starostům obcí, kteří chtějí proti hazardu bojovat a nemůžou.

John vládě radí: „Vláda měla po vzoru sousedních zemí podle nebezpečnosti jednotlivých druhů hazardu nastavit sazbu takovou sazbu daně, která by odpovídala společenské nebezpečnosti. Vládou projednaný návrh zákona neobsahuje ani jednoznačně vyřešenou problematiku povolování reklamy na hazard, kdy není jednoznačně stanové, kde reklama být může a kde ne“.

Pokud ministři prosadí tento návrh zákona, znamená to miliardové zisky pro loterijní společnosti prakticky zadarmo: „Připomínám, že pokud projde tento právní paskvil, který legalizuje velmi spornou praxi resortu financí a jde proti všem nálezům Ústavního soudu. Dojde k obrovskému gestu benevolence a loterijní svobody. Loterijním společnostem spadnou do klína miliardové zisky na úkor nejchudších a nejzranitelnějších obyvatel, ale i na úkor lékařů, kteří se snaží gemblerům pomoci“.

Témata: Česko | hazard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky