Církve jsou proti demokracii!

Problémem církevních restitucí není vyhlídka hospodářské samostatnosti církví, ale způsob, jakým mají církve tohoto stavu dosáhnout. Dle předsedy opoziční ČSSD je návrh na vyrovnání s církvemi nepromyšlený. Není totiž jednoznačné, že by církve nežádali majetek, kterým k 25.únoru 1948 nedisponovaly.

reklama

Sobotka je přesvědčen, že peníze, které se mají církvím „vracet“ budou daleko vyšší než sumy, které jdou jinak ze státního rozpočtu například na platy duchovenstva. „Zejména finanční náhrada pro církve je prostě nepřiměřená, jak v rozsahu uvažovaného majetku, tak obtížné hospodářské situaci, ve které se Česká republika právě nachází,“ uvedl Sobotka hlavní důvody svého boje proti restitucím. Upozorňuje ještě na situaci českých důchodcům, jimž byla snížena valorizace důchodů. Proč když živoří staří občané, by měly být dány obrovské sumy církvím?

Problematickým aspektem je podle sociální demokracie fakt, že v návrhu zákona o církevních restitucích zcela chybí seznam majetku. Kritika ČSSD se snáší i na značně vyšší vyplacení pozemků, které již církvím nemohou být vráceny, než za kolik byli vypláceni občané po roce 1990. Církve mají za polní pozemky získat až čtyřikrát více, lesy pak dokonce desetkrát dráže.

Není také jasné, jak budou jednotlivé církve s vráceným majetkem nakládat. Pokud by byl církví prodán, kam by šly získané peníze? Nemizely by kamsi do ztracena? Proto sociální demokracie navrhovala vznik fondu církví, ze kterého by šly peníze na platy duchovních, do školské, zdravotní sociální a kulturní činnosti církví nebo na opravy církevních památek.

„Je ve vlastním zájmu církví, aby zákon o majetkovém vyrovnání byl skutečně vyrovnaný a nebyl zdrojem destabilizace a konfliktů, na kterých se budou přiživovat extremisté,“ sdělil Sobotka.

Sociální demokracie se stala terčem kritiky a útoků ze strany politiků či církevních hodnostářů. To Sobotka označuje za nevhodné, cenzorské a směřující k principům proti svobodné demokratické diskuzi. Zvlášť uvážíme-li „poslání“ každé opozice. Ta musí upozorňovat současnou vládu na problematické rysy jejích kroků. Sobotka proto dodává: „nikdy by mne nenapadlo, že budeme muset pravidla fungování demokratického systému připomínat představitelům církví, z nichž řada před rokem 1989 upřímně a obětavě usilovala právě o návrat parlamentní demokracie do naší země.“

Témata: církev

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky