V ČR klesla v červnu sazba u hypoték na 3,61 procenta

Průměrná úroková sazba u hypoték v ČR v červnu klesla z květnových 3,68 na 3,61 procenta, celkově bylo sjednáno 7062 úvěrů v objemu 11,629 miliardy korun. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum hypoindex, zveřejněného ve středu.

reklama

Podle serveru hypoindex.cz by měl pokles hypotečních sazeb pokračovat. Na konci června totiž Česká národní banka snížila dvoutýdenní repo sazbu na 0,5 procenta, lombardní sazba klesla na 1,5 procenta. Naposledy ČNB snížila sazby v květnu 2010.

Některé banky na snížení sazeb Českou národní bankou zareagovaly celkem rychle. Úrokové sazby poklesly na začátku července u České spořitelna a UniCredit Bank. Wüstenrot hypoteční banka sazby snížila už v polovině června. Většina analytiků totiž rozhodnutí ČNB očekávala.

„Protože již od května cena zdrojů bankám klesá a navíc došlo v posledních červnových dnech ke snížení klíčové sazby ČNB, mají banky dostatečný prostor pro snížení sazeb i pod historická minima z loňského prosince. Stačí jen, aby si některá z větších bank řekla o větší podíl na trhu,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Volksbank sice nesnížila úrokové sazby, ale nově stanovila poplatek za zpracování hypotečního úvěru na jednu korunu. Na hypotečním trhu se také objevil nový hráč. V červenci začala nabízet hypoteční úvěry AXA Bank. Poskytuje však jen tříletou, pětiletou a desetiletou fixaci. „V letošním roce neplánujeme zavedení jednoleté fixace ani variabilních úrokových sazeb. Důvodem jsou v obou případech preference klientů, kteří mají ve stávajícím prostředí jednoznačně zájem o hypoteční úvěry s delší dobou fixace,“ upřesnil Marek Zeman, tiskový mluvčí AXA Bank.

Oproti minulému měsíci znovu vzrostl počet uzavřených hypotečních smluv. Lidé si sjednali zhruba o 700 hypoték víc než v květnu. Jejich počet se vyšplhal na 7062. V červnu se zvýšily také objemy a přesáhly tak 11miliardovou hranici. Celkem byly uzavřeny hypoteční úvěry v objemu za 11,629 miliardy korun.

„Stejně jako loni byl červen pro hypotéky rekordní jak do počtu, tak do objemu. Navíc průměrné sazby spadly zpět na úrovně, kde se pohybovali na počátku roku. Zdrojem aktuálního poklesu je vyšší váha levnějších pětiletých fixací v preferencích klientů,“ dodal Josef Rajdl.

Metodika Fincentrum hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Témata: hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky