Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konstruktér dálnice D1 by opravoval levněji

Konstruktér dálnice D1 by opravoval levněji

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Při opravě prvních čtyř úseků dálnice D1 by se daly ušetřit desítky až stovky milionů korun, tvrdí Emil Šlachta, který se v šedesátých letech podílel na návrhu její konstrukce. V úterním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

"Šlo by to udělat za výrazně nižší náklady. Byla by s tím samozřejmě práce, to celé vymyslet, ale šlo by to," říká šestaosmdesátiletý muž, který dříve pracoval ve Výzkumném ústavu dopravním.

Inspirací by pro naše silničáře mohlo být Německo, kde při opravách obdobných dálnic nechávají jejich rozbitý povrch na místě, aby posloužil jako pevný základ pro novou vrstvu. V Česku se totiž starý povrch po jeho výkopu celý odstraní a dálnice se obnaží až na podkladovou vrstvu. Další možností, jak při opravě ušetřit, je nalití nové dvaceticentimetrové vrstvy asfaltobetonu na původní povrch dálnice.

Stát na opravu dálnice vyčlenil 4,5 miliardy korun. Silničáři navíc musí s utrácením pospíchat, protože prostředky na revitalizaci dálnice přesunulo ministerstvo z dotací jiných projektů, které se doposud nepodařilo uskutečnit a musí se proinvestovat ještě letos nebo v příštím roce. Proto se ředitelství silnic a dálnic bude držet původního projektu.

"Stejně opravujeme i další takové úseky," říká zmocněnec pro D1 Jiří Švorc. Způsob oprav se podle jeho slov za poslední léta nezměnil. "ta historie sahá deset let zpátky. Je to vcelku zaběhnutý proces," dodává Švorc.

Témata:  dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy