Cesta k penězům! Ministerstvo převede eurofondy ze školství jinam

Česko chystá změny v pobírání evropských peněz, eurofondy se převedou ze školství jinam. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

660
reklama

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) – národní koordinátor čerpání – považuje rizika u Operačního programu (OP) Vzdělávání pro konkurenceschopnost za tak závažná, že mohou ohrozit vyčerpání prostředků tohoto programu. Rezort proto kromě některých dlouhodoběji zaměřených opatření plánuje i přesun části příslušné dotace. Materiál, jehož předkládací zprávu má deník E15 k dispozici, dostane v úterý na stůl vláda.

Při čerpání v letech 2007 až 2013 platí pravidlo, že příděly na léta 2008 až 2010 se mohou „dobírat“ v následujících třech letech. Zbývající roky mají tuto lhůtu dvouletou. Na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který spravuje ministerstvo školství, je vyčleněno 46,5 z celkových téměř 700 miliard korun. Možné ztrátě u tohoto programu, kterou Evropská komise odhaduje na více než 1,25 miliardy korun, chtělo MMR čelit převodem této sumy už loni. Kabinet byl však proti.

V současnosti rezort nabízí tři varianty. První spočívá v přemístění části prostředků v objemu 2,6 miliardy korun z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost do OP Lidské zdroje a zaměstnanost, Praha Adaptabilita a do vybraných regionálních operačních programů (ROP) Moravskoslezsko, Střední Morava, Střední Čechy. Převod do ROP ale může být složitý, protože se v nich podporuje výhradně infrastruktura.

Druhá varianta je kompromisní. Bere v potaz skutečnost, že v ROP Střední Čechy probíhá policejní vyšetřování. Počítá s realokací 2,6 miliardy korun týchž OP a ROP jako první varianta, avšak s výjimkou středočeského regionu. Místo něj by peníze dostalo nejproblémovější území Jihovýchod.

Třetí varianta řeší odebrání 1,945 miliardy korun a její využití v Lidských zdrojích a Praze Adaptabilitě. Ze schématu vypadly regiony, jejichž příděly by připadly na OP Vzdělávání a konkurenceschopnost. „Je nutné, aby vláda rozhodla co nejdříve a začala bezodkladná příprava revize. Evropská komise musí dostat podklady nejpozději do konce září 2012 a změny musí schválit nejpozději do konce roku,“ připomíná ministerstvo pro místní rozvoj.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky