BBC: Řekové už prý chystají nové bankovky a mince

Řekové už několik měsíců tajně vypracovávají přesné postupy praktických kroků, které by museli při odchodu z eurozóny a návratu k řecké dřívější měně - drachmě - přijmout. Informoval o tom v pátek zpravodajský server televizní stanice BBC.

660
reklama

Podle zpravodajského serveru stanice BBC by totiž řecký přechod z eura na drachmu nebyl vůbec tak jednoduchý, jak si mnozí myslí. Přípravy těchto kroků ale podle serveru vzhledem k nedělním parlamentním volbám v Řecku vrcholí.
 
Právě tyto volby totiž mohou naznačit, nebo rovnou vyslat jasný signál, zda tato výrazně zadlužená jihoevropská země odejde z eurozóny a vrátí se zpět ke svému dřívějšímu platidlu, tedy k drachmě. Některé průzkumy totiž napovídají, že většinu by mohly získat strany, které nepodporují úsporná opatření dohodnutá výměnou za záchrannou pomoc s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).
 
V Aténách se tak stále hlasitěji mluví o odchodu Řecka z Evropské měnové unie (EMU). Tento scénář už má podle BBC dokonce i název - Grexa.
 
Pokud by se nová vláda rozhodla z měnového bloku odejít, zřejmě by o tom podle BBC informovala během volna, aby předešla panice. Největším problémem by pak byl především tisk nových bankovek, a to hlavně z časových důvodů.

Dokonce se objevují spekulace, že jejich grafická podoba je už známá. Ještě delší čas by ale zabrala případná ražba nových mincí, Řekové se tak k jejich používání podle BBC zřejmě vůbec nevrátí.
 
Nová řecká vláda by podle serveru BBC navíc musela minimalizovat i finanční rizika spojená s přechodem na drachmu. Samozřejmé by bylo zavedení regulace peněžních transakcí včetně omezení výběrů hotovosti z bankomatů.
 
Řekové by tak mohli v obchodech během přechodného období platit pouze kartou, případně by využívali hotovost v eurech, která jim zůstala. Nový kurz drachmy by byl podle BBC pravděpodobně stanoven k euru v poměru 1:1.
 
Obyvatelé Řecka tak před blížícími se nedělními parlamentními volbami hromadně vybírají z bankomatů hotovost. Stupňující se panika může přitom ještě více oslabit už tak v problémech se topící bankovní sektor této jihoevropské země.

Témata: řecko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky