Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konkurz Sazky platí, vzkázal Pentě soud

Konkurz Sazky platí, vzkázal Pentě soud

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Vrchní soud v Praze potvrdil vyhlášený konkurz na loterijní společnost Sazka. Ve středu to zjistila agentura Mediafax z insolvenčního rejstříku.

Soud tak zamítl odvolání proti vyhlášení konkurzu, které podaly společnosti Gladious a E-Invest. Třetí odvolání proti konkurzu už v úterý stáhl dlouholetý šéf Sazky Aleš Hušák. "Jako předseda představenstva a generální ředitel Sazky jsem 19. 7. vzal zpět odvolání proti usnesení, kterým byl na majetek Sazky prohlášen konkurz. Reagoval jsem tím na prohlášení zástupců věřitelského výboru společnosti, který uvedl, že pokud by Vrchní soud v Praze v odvolání konkurz na majetek Sazky zrušil, budou členové tohoto výboru hlasovat znovu pro prohlášení konkurzu. Z uvedeného je zřejmé, že cesta k reorganizaci Sazky je definitivně uzavřena. A mě jako předsedovi představenstva nezbylo než minimalizovat škody, které z tohoto rozhodnutí věřitelů vyplývají," prohlásil Hušák v úterý krátce po nekonané valné hromadě Sazky a dodal, že chce ukončit současnou agónii společnosti, aby mohla opět znovu normálně pracovat. "Za současné situace je pro Sazku a její věřitele nejvhodnějším řešením neprodlužovat insolvenční řízení, které by stejně s ohledem na výše uvedené nemohlo vést k reorganizaci, a zaměřit se co nejefektivnější provoz Sazky, na jejíž majetek byl prohlášen konkurz," uvedl Hušák ve svém prohlášení. Předsedu představenstva majoritního akcionáře Sazky Českého svazu tělesné výchovy a sportu (ČSTV) Pavla Kořana Hušákův krok velmi překvapil. "Je to velmi překvapivý krok, ale ten důvod, proč jej stáhnul (odvolání proti konkurzu - pozn. red.), by měl vysvětlit spíše on. Určitě o tom neinformoval dozorčí radu. Beru to jako nestandardní postup," reagoval Kořan, který byl až donedávna hlavním zastáncem Hušáka. Ve hře tak po úterku zůstala pouze dvě odvolání, která podaly společnosti E-Invest a Penta. Ty se však pouze připojily k původnímu návrhu představenstva Sazky. Soud nyní jejich odvolání zamítl. "Toto rozhodnutí je konečné a konkurz na společnost Sazka je tak definitivně potvrzen. Pro insolvenčního správce a jeho tým to znamená, že může dál v klidu pokračovat ve své práci. Zároveň také výrazně posiluje pozici insolvenčního správce oproti dosavadnímu stavu a dává tak současně daleko větší jistotu všem obchodním partnerům Sazky," okomentovala rozhodnutí soudu mluvčí společnosti Lenka Angelika Tichá. Jeden z hlavních věřitelů Sazky, skupina KKCG, rozhodnutí soudu přivítal. "Soud svým rozhodnutím potvrdil, že postup největších věřitelů v rámci insolvenčního řízení Sazky byl správný a v souladu se zákonem. Rozhodnutí Vrchního soudu je dobrou zprávou nejen pro věřitele Sazky, ale i pro Sazku samotnou, protože znamená, že mohou být dokončeny kroky, které povedou k její záchraně a dalšímu rozvoji do budoucna," prohlásil mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Témata:  sazka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy