Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesy ČR loni vydělaly rekordních 5,275 miliardy korun

Státní podnik Lesy ČR za loňský rok dosáhl rekordního hrubého zisku 5,275 miliardy korun, co představuje meziroční zvýšení o 67 procent. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

V roce 2010 přitom státní podnik hospodařil s hrubým ziskem 3,16 miliardy korun a ještě o rok dříve to bylo pouze 784 milionů korun. "Zatím neuditovaný hospodářský výsledek před zdaněním za rok 2011 je ve výši rekordních 5,275 miliardy korun. I pro rok 2012 jsou vytvořeny dobře nastavenými parametry lesnických tendrů podmínky pro nadstandardní ekonomické výsledky, jen za leden a únor je průběžný hospodářský výsledek přes jednu miliardu korun," poznamenal generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Těchto ekonomických výsledků podle něj Lesy ČR dosahují z 85 procent díky své hlavní činnosti - lesnickému hospodaření. "Prodeje majetku nebo výnosy z finančních operací mají na hospodářských výsledcích zanedbatelný vliv," zdůraznil Sýkora. "Kvalitních výsledků rozhodně nedosahujeme ani na úkor péče o les. Vydělané peníze naopak vracíme zpět do lesa, do jeho pěstování a ochrany. Značné finanční prostředky věnujeme i na správu drobných vodních toků, na investice do lesní infrastruktury a na projekty veřejně prospěšných funkcí lesa. Navíc jsme převzali náklady státního rozpočtu začleněním části Zemědělské a vodohospodářské správy a 14 tisíc kilometrů drobných vodních toků do správy LČR, a to bez negativního dopadu do hospodaření podniku," doplnil Sýkora.

Témata:  lesy ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy