Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se odmítají dále zadlužovat

Češi se odmítají dále zadlužovat

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Češi striktně odmítají řešit své finanční problémy dalším zadlužováním, a pokud by se dostali do tíživé finanční situace, nejprve by omezili výdaje domácnosti a začali více spořit. Vyplývá z průzkumu veřejného mínění zpracovaného pro poradenskou společnost AWD a zveřejněném v pondělí.

Celkem 74 procenta Čechů už v poslední době své výdaje ve snaze ušetřit omezilo. Jako první přišly na řadu škrty v útratách za kulturu. Více než pětina lidí (22 %) uvádí, že se chystá trávit více času doma, na příklad sledováním televize nebo brouzdáním po internetu. Šetřit na vzdělávání a sáhnout na dlouhodobé úspory nebo investice ale odmítají.

Čerpání dalšího úvěru už pro Čechy není variantou, jak řešit nedostatek financí v domácnosti. V případě, že by nestačilo omezit výdaje, hledali by druhou práci (12 %) nebo přistoupili ke změně stávajícího zaměstnání (8 %).

Celá třetina Čechů (33%) dokonce přímo očekává zhoršení své finanční situace (33 %) a většina z nich se proto v poslední době rozhodla své výdaje omezit. Oblastí, kterou utahování opasků postihlo nejvíce, je kultura. V návštěvách divadla, kina, koncertů nebo galerií se uskromnilo 59 procent lidí. Hned druhou položkou jsou ale potraviny (49 %), a to před alkoholem (45 %), cestováním (45 %) nebo koníčky (39 %).

Mezi lidmi s nadprůměrnými příjmy (nad 30 tisíc korun) se k omezení výdajů uchýlilo 66 procent. Nejméně ochotni jsou šetřit na sportu a vzdělání. Neuvažují ani o rušení finančních produktů jako jsou stavební spoření, životní pojištění či termínovaný vklad. K tomuto kroku by přistoupila pouhá čtyři procenta z nich, tedy dokonce třikrát méně než v populaci jako celku. Peníze ovšem investují obezřetněji než dříve.

"Není překvapením, že lidem více záleží na tom, jak nakládají se svými financemi. Kladou větší důraz na správně zvolenou finanční strategii a vybírají produkty, které jsou pro ně skutečně výhodné," poznamenal Pavel Manhalter, výkonný ředitel AWD ČR.

Tomu odpovídá i počet lidí, kteří v poslední době nijak neomezili, nebo dokonce navýšili svoje investice, je jich totiž 81 procent. Desetina z nich našla výhodnější podmínky pro svůj termínovaný vklad nebo spořicí účet. Další investovali do akcií, podílových fondů nebo stavebního spoření.

Témata:  dluhy

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 14:22

Důchody porostou jen o pár stovek. Inflaci to ale pokryje

Důchody by mohly od příštího roku vzrůst o více než čtyři stovky. Řekl to hlavní ekonom společnosti Sirius Vít Hradil ve vysílání TV Nova.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy